Bir büyükelçinin onur beratı

TÜRKİYE’nin yetiştirdiği değerli bir diplomat geçenlerde İzmir’de düzenlenen sade bir cenaze töreninin ardından sessizce toprağa verildi. Öbür dünyaya göçen diplomat, Türk...

TÜRKİYE’nin yetiştirdiği değerli bir diplomat geçenlerde İzmir’de düzenlenen sade bir cenaze töreninin ardından sessizce toprağa verildi.

Öbür dünyaya göçen diplomat, Türk Dışişleri’nin yetiştirdiği seçkin bir isim olarak başarılı kariyer çizgisiyle temayüz etmiş, pek çok önemli görevde bulunmuş Büyükelçi Nabi Şensoy’du.

Çocukluğu İstanbul Sultanahmet’te geçen, liseyi İngiliz Erkek Lisesi’nde (High School) okuyan Şensoy, ardından gittiği Ankara’da Mülkiye’yi, Prof. İlber Ortaylı’ya göre “okul tarihinin en parlak ve renkli dönemlerinden biri” olan 1968 mezunu olarak bitirmişti.

Şensoy, Dışişleri’ne girdikten sonra kısa zamanda iyi bir memur olarak sivrilmiş, sicili kendisini başbakanlığının ilk döneminde Turgut Özal’ın danışmanlığına taşımıştı. Prof. Ortaylı, “Mülkiyelilere alerjisi olan ANAP ve Turgut Özal bile Nabi Şensoy gibilerinin şahsında o takımdan vazgeçemeyeceklerini anladılar” diye yazacaktı Şensoy’un ölümünün ardından.

Şensoy, 45 yaşında Madrid Büyükelçisi oldu, bunu merkezdeki üst kademe yöneticilik görevleri dışında Moskova ve Washington D.C. Büyükelçilikleri izledi. Hüseyin Ragıp Baydur dışında Türkiye’yi her iki başkentte de büyükelçi unvanıyla temsil etmiş olan ikinci diplomattı.

Kendisiyle belli dönemlerde yakın çalışmış bir diplomat olan emekli Büyükelçi Volkan Vural, Şensoy’u şöyle anlatıyor: “Bir diplomat olarak gerçekçi ve sağduyu sahibiydi ve önemli bir yönü çok ketum olmasıydı. Önemli bir başka vasfı, gördüğü gerçekleri siyasi otoriteye her zaman hiç çekinmeden, açık bir şekilde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 12 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 371 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar