Binbaşı tümgenerale 'Emir aldım sizi vururum' deyince

İKİNCİ Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, darbe haberlerini duyup karargâha hareket etmek üzere konutunun kapısını açtığında, birden karşısında kendisine G-3 piyade...

İKİNCİ Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun, darbe haberlerini duyup karargâha hareket etmek üzere konutunun kapısını açtığında, birden karşısında kendisine G-3 piyade tüfeğini doğrultmuş tam teçhizatlı bir binbaşıyı buldu.
Saat 23.00 sularıydı. Dört kişilik bir tim konutu kuşatmıştı. Karargâhtaki darbecilerle birlikte hareket eden Binbaşı İbrahim Dede, komutasındaki timde görevli astsubayı evin arka tarafındaki mutfak kapısının önüne dikmiş, iki eri de çevreye dağıtmıştı.


Binbaşı, “Emir aldım konuttan çıkamazsınız” diye seslendi karşısındaki tümgenerale. Angun, “Kurmay başkanıyım, karargâha gitmem gerekiyor” diye karşılık verince, mermiyi silahın ağzına sürerek “Komutanım kati emir aldım, sizi vururum” dedi Dede.


Tümgeneral Angun, “Sakin ol” diyerek eve girdi ve kapıyı kapadı.


Binbaşı Dede, iki gün sonra (17 Temmuz) hâkim karşısında tekrarladığı savcılık ifadesinde, Kurmay Albay Bahadır Erdemli’nin o akşam kendisini saat 22.00 sularında karargâha çağırdığını, burada tuğgeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karataş’ın da Erdemli ile birlikte hareket ettiklerini gördüğünü, bu ekibin Ankara’dan gelen sıkıyönetim ilanına ilişkin emirleri İkinci Ordu’daki birliklere çektiklerini anlatarak, şöyle diyecekti:


“Bahadır Albay, ani müdahale mangasından 3-4 kişi alarak benim de silah almamı, sonrasında Kurmay Başkan Tümgeneral Avni Angun paşanın konutuna gitmemi ve kendisinin konuttan çıkmasını engellememi söyledi. Buradan anladığım, henüz Serdar Paşa ve Zeki Paşa’nın Avni Paşa‘yı ikna edemedikleri, bu sebeple kendisini konutunda bekletmemi istedikleriydi”


Kurmay Başkanı’nın konutunun önünde yaşanan bu olay, 15 Temmuz gecesi İkinci Ordu Komutanlığı Karargâhı’nda yaşanan hadiselerin açılış sahnelerinden biriydi.


Sevgili, Karataş ve Erdemli üçlüsü, Binbaşı Dede’ye Kurmay Başkanı’nın evden çıkışını engelleme görevini verdikten sonra İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’nin konutuna giderek, Ankara’da Genelkurmay Karargâhı’nı ele geçiren darbecilerin gönderdiği sıkıyönetim emirlerini kendisine iletecek ve ardından onu da alarak hep birlikte karargâha döneceklerdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 62 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 452 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.133 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 736 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar