Batı Trakya’ya AİHM standartları talep etmek

Erdoğan, Batı Trakya’daki Türk azınlığın hak ve özgürlüklerinin iyileştirilmesi gereğini Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde...

Erdoğan, Batı Trakya’daki Türk azınlığın hak ve özgürlüklerinin iyileştirilmesi gereğini Lozan Antlaşması ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde gerekçelendirdi; bu talebini hem Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos hem de Başbakan Aleksis Çipras’a aktardı.

Geçen cuma günü ziyaretinin Batı Trakya ayağında Gümülcine’de Türklerle buluşmasında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı topluluğa şöyle seslendi:

Sizlerin Lozan Antlaşması, Avrupa Birliği müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkândan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.”

*

Erdoğan’ın çıtayı Lozan’ın yanı sıra evrensel insan hakları ve AİHM kararları olarak koyması ve bu ölçülerin uygulanmasını talep etmesi önemlidir. Türkiye’nin evrensel hukuk ölçülerine taahhüdünün ülkenin en yüksek makamı tarafından bir kez daha teyit edilmiş olması kuşkusuz sevindirici bir gelişme olarak karşılanmalıdır.

Ayrıca Cumhurbaşkanı’nın Batı Trakya ile ilgili eleştirilerinde her bakımdan haklı olduğunu vurgulamalıyız. Gerçekten de AİHM’nin Batı Trakya’daki azınlık için aldığı bir dizi karar söz konusudur ve Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, AB müktesebatının da üstünde olan bu kararların uygulamasında işi yokuşa sürmektedir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 343 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.132 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 449 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar