Batı bu fotoğrafın neresinde?

ORTADA Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruyor. Hemen sağındaki İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile sağ ellerini kenetlemişler.Erdoğan, diğer eliyle de solunda yer alan Rusya lideri Vladimir Putin’in elinden tutuyor....

ORTADA Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duruyor. Hemen sağındaki İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile sağ ellerini kenetlemişler.

Erdoğan, diğer eliyle de solunda yer alan Rusya lideri Vladimir Putin’in elinden tutuyor. Erdoğan, bir taraftan her ikisinin ellerini ortaya doğru çekerek, bu üçlü dayanışmanın kuvvetini vurgulamak istiyor.

Üç lider, bu fotoğrafla Ankara’dan bütün dünyaya bir mesaj veriyor. Bu mesaj, Suriye’nin geleceğinin şekillenmesinde bundan sonra da yakın bir işbirliği içinde çalışacakları taahhüdüdür.

Bu, bir hayli özgün bir ittifak. Biri adı üstünde İslam Cumhuriyeti kimliği taşıyan, diğeri NATO ittifakı içinde yer alan, bir diğeri eski süper güç konumunu kazanma çabası içindeki üç ülkenin oluşturdukları bir ittifaktan söz ediyoruz.

Bu fotoğraf karesinin önemi, içindekiler kadar, aslında içinde olmayan küresel oyunculardan da kaynaklanıyor. Bu fotoğrafın içinde Batı yok. Kendi içinde Suriye’den çekilip çekilmeme tartışmasını yaşayan ABD’nin ne yapacağı şu aşamada tam bir belirsizlik içinde.

Avrupa Birliği ise son yıllarda pek çok uluslararası mesele karşısında olduğu gibi burada da uzaktan bir seyirci olarak kalmayı kabullenmiş görünüyor; Fransa’nın yaptığı son çıkışların yarattığı istisna dışında...

Bütün bu yönleriyle bakıldığında, Ortadoğu söz konusu olduğunda uluslararası politikada yakın zamana kadar geçerli olan şablonlarla örtüşmeyen yeni bir işbirliği modeli var karşımızda.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 218 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.129 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 448 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar