Afrin şehir merkezinin kuşatması yaklaşırken

AFRİN bölgesinin güneybatısındaki Cinderes kasabasının terörist PKK/YPG’nin buradan çekilme kararının ardından TSK’nın kontrolüne geçmesiyle birlikte, 20 Ocak tarihinde başlamış olan Zeytin...

AFRİN bölgesinin güneybatısındaki Cinderes kasabasının terörist PKK/YPG’nin buradan çekilme kararının ardından TSK’nın kontrolüne geçmesiyle birlikte, 20 Ocak tarihinde başlamış olan Zeytin Dalı harekâtında çok kritik bir dönemeç noktası geride bırakılmış oldu.

Hafta başında kuzeybatıda önemli bir YPG tahkimatının olduğu Raco yerleşiminin de denetim altına alındığı hesaba katıldığında, Afrin şehir merkezine doğru gidilmesi önünde artık ciddi bir engel kalmamış bulunuyor.

Burada öncelikle üzerinde durmamız gereken nokta, YPG’nin Cinderes’te kuvvetli bir direnme göstermeden Afrin’e geçiş yapmış olmasıdır. Daha önceden beklendiği gibi, sınırlı çatışmalar haricinde sokak sokak yürütülen bir şehir savaşına sahne olmamıştır Cinderes. Benzer şekilde burada yaşayan sivil halkın da şehri terk ettiği anlaşılıyor.

Aslında geçen salı günü öğleden sonra Anadolu Ajansı tarafından servise konulan, Cinderes’ten drone kamerasıyla yapılmış kayıtlarda, bomboş sokaklarıyla terk edilmiş bir hayalet şehir görüntüsü beliriyordu.

Bu görüntülerden ve sahadaki realiteden, YPG’nin çok temel bir stratejik karar alarak, TSK ve ÖSO ile Cinderes’te bir çatışmaya girmektense gücünü ağırlıklı olarak Afrin’e kaydırarak burada mevzilenmek istediğini anlıyoruz.

*

Burada sahada TSK’nın kontrolündeki güvenlik kuşağının batıdan, kuzeyden, güneybatı ile kuzeydoğudan her gün biraz daha genişlediğine dikkat çekmek gerekiyor. Özellikle kuzey hattında TSK’nın Afrin şehir merkezine olan mesafesi giderek daralıyor. Kuzeydoğuda Azez’den Afrin’e giden ana yolda TSK’nın Afrin’in kent girişine olan uzaklığı, dün akşam saatlerinde 3.2 kilometreye kadar inmişti. Güneybatıda Cinderes’i Afrin’e bağlayan ana yoldaki duruma bakarsak, TSK’nın Afrin’e mesafesi yine dün akşam itibarıyla 11.4 kilometre görünüyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 175 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 457 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 740 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar