Afrin şehir merkezinden önce Cinderes harekâtı

TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte, yer yer üç kilometre kadar daralabilen, bazı yerlerde 10 kilometre kadar derinlik kazanabilen bir güvenlik şeridiyle Afrin’i bir fermuarla kapatır gibi...

TSK, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte, yer yer üç kilometre kadar daralabilen, bazı yerlerde 10 kilometre kadar derinlik kazanabilen bir güvenlik şeridiyle Afrin’i bir fermuarla kapatır gibi çevrelemiştir.

Aslında Astana süreci çerçevesinde geçen ekim ve kasım aylarında TSK’nın İdlib’in kuzey hattında Afrin’e bitişik bölgede kurduğu üç askeri gözlem noktası da hesaba katılırsa, bu çevrelemenin kısmen daha gevşek bir şekilde güneyden de yapılmış olduğu söylenebilir. Bu durumda PYD/YPG unsurlarına Afrin’den çıkış yapabilmeleri için güneydoğuda rejim bölgesine geçebilecekleri yaklaşık 40 kilometrelik bir koridor kalmıştır.

TSK, harekâtın başlangıç aşamasını tamamlamakla birlikte, Afrin şehir merkezine düzenleneceği açıklanan kuşatma hedefinin hâlâ bir hayli uzağında bulunuyor. Afrin bölgesini çevreleyen güvenlik koridorunun hem batı, hem de kuzeyinden bölgenin tam göbeğinde bulunan şehir merkezine 20 kilometrelik mesafe söz konusudur.

Ancak bu kuşatma öncesinde ilk planda iki kritik noktanın aşılması gerekiyor. Bunlardan biri kuzeybatıdaki Raco yerleşimi, ama ondan daha önemlisi Afrin bölgesinin güneybatı köşesinde bulunan Cinderes kasabasıdır.

Özellikle Cinderes, harekâtın bundan sonraki seyri bakımından kritik bir önem taşıyor. Bunun nedenlerinden biri, Afrin’e güneybatıdan giden anayolu kontrol eden stratejik bir noktada olmasıdır. Cinderes’te sahadaki duruma bakıldığında, TSK’nın kasabanın güney kapısına kadar gelip dayandığı, bu yerleşimin güney sınırlarını neredeyse tümüyle kuşattığı görülüyor. Buna karşılık kasabanın batısı, kuzeyi ve doğusu büyük ölçüde açık durumdadır.

Önümüzdeki günlerde Zeytin Dalı harekâtının seyri açısından yakından izlenmesi gereken konu, TSK’nın Cinderes’te nasıl bir adım atacağı sorusudur. Burada öncelikle kasabanın her taraftan kuşatılıp da...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 288 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 458 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar