ABD’nin kaygısı: ‘Ya Türkler işi bozarsa...’

TRUMP yönetiminin Suriye ile ilgili son kararının Ankara’da yarattığı hayal kırıklığı ve tepkilerin gerisinde, ABD’nin nasıl olup da PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD gibi bir...

TRUMP yönetiminin Suriye ile ilgili son kararının Ankara’da yarattığı hayal kırıklığı ve tepkilerin gerisinde, ABD’nin nasıl olup da PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD gibi bir örgütü Türkiye gibi bir NATO müttefikine tercih ettiği sorusu asılı duruyor.
ABD’nin saygın düşünce kuruluşlarından The Atlantic Council’in Ortadoğu Merkezi direktörü olan Frederic Hof’un dün yayımladığı makalesinde altını çizdiği önemli bir ayrıntı, bu kararında ABD’li askerlerin Türkiye’ye bakışlarında meydana gelen önemli bir kırılmanın da rol oynadığını gösteriyor.

Kendisi de asker kökenli olan ve bir önceki ABD Başkanı Barack Obama’nın büyükelçi unvanı vererek ‘Suriye’deki geçiş sürecinden sorumlu özel danışmanlığı’na atadığı Hof’un dikkat çektiği hadise, IŞİD’in 2014 sonbaharındaki Kobani kuşatmasıdır.

Hof’a göre, PYD’nin askeri kanadı olan YPG, IŞİD’e karşı cephede pekâlâ becerikli olduğunu kuşatma sırasında ABD’li askerlere kanıtlamıştır. Ortadoğu’dan da sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığı ile YPG arasında işbirliği bu kuşatmanın püskürtülmesi sırasında başlıyor. ABD’nin hava gücü ile karada YPG’nin muharip unsurlarının girdiği işbirliği, IŞİD kuşatmasının kırılması ve bu örgüte IŞİD’e ağır zayiat verdirilmesinde başlıca rolü oynuyor.

Hof, meselenin Türkiye’yi ilgilendiren kritik noktasını şöyle anlatıyor:


“Ankara’nın Kobani’deki savaş sırasında mesafeli bir şekilde durması bazı Amerikan askeriçevrelerinde Türkiye’nin problemli olduğu yolundaki algıları derinleştirdi. Bu algıların başlangıcı aslında Ankara’nın 2003 yılında ABD’nin Irak’a karşı kuzey cephesini açabilmesi için Türk topraklarının kullanmasına izin verilmemesi yönündeki kararına kadar gitmektedir.”

WASHINGTON ERDOĞAN’A NEDEN ÖFKELİ

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kısa bir süre önce Suriye’deki bazı PYD hedeflerini havadan bombalamasının Washington’da yol açtığı tepkilerin de ABD’nin bu kararı aldığı süreçte etkili olduğu anlaşılıyor.

Nitekim ABD’nin eski Ankara ve Bağdat Büyükelçisi James Jeffrey, önceki gün prestijli “Foreign Policy” dergisinin web sitesinde yayımlanan analizinde, ABD ile Türkiye arasında gerginliği değerlendirirken Türkiye’nin YPG üslerine yaptığı hava saldırılarını hatırlatarak, ABD askerlerinin vurulan hedeflere yakın olduklarına dikkat çekiyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.125 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 595 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 651 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar