ABD’nin F-35 çıkışı Atina’yı neden tedirgin ediyor?

Hürriyet yazarı Sedat Ergin bu hafta 'ABD’nin F-35 çıkışı Atina’yı neden tedirgin ediyor?' başlıklı yazısını kaleme aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iki numaralı yetkilisi Victoria Nuland’ın geçenlerde Ankara’ya yaptığı ziyaretten sonra Rusya’dan alınan S-400’ler sorununun aşılması halinde, Türkiye’nin yeniden F-35 savaş uçağı programına dönebileceği yolundaki çıkışı zihinleri biraz karıştırmış görünüyor.

Bu durum özellikle Yunanistan cephesinde hissediliyor. Bunun anlaşılabilir bir nedeni var. Son gelişmelerle birlikte, Türkiye F-16 savaş uçağı filosunun modernizasyonuna ancak başlayabilme noktasına gelirken, Yunanistan zaten iki yıl önce başlamış olduğu F-16 modernizasyonu programına ek olarak ABD’den bir de en son teknolojiye sahip beşinci nesil F-35 uçakları alacaktır.

Burada daha önce de vurguladığımız üzere, Türkiye ile Yunanistan arasında havadaki denge meselesi gündeme geliyor.

YUNANİSTAN EGE’DE ÖNE Mİ GEÇTİ?

Hatırlanacağı gibi ABD yönetimi, geçen 26 Ocak’ta Kongre’ye Türkiye’ye 40 adet yeni modern versiyon F-16 satışı ve Türk Hava Kuvvetleri’nin elindeki 79 F-16’nın da modernizasyonu için başvuruda bulunurken, Yunanistan’a da 40 adet F-35 savaş uçağının satışı için eş zamanlı olarak bildirim yapmıştır.

Bu durumda Türkiye bir önceki nesilde kalan F-16’ların modernizasyonunu yürütürken, Yunanistan’ın F-35 savaş alımının kesinleşmesi, Ege’deki güç dengesini Türkiye açısından olumsuz yönde etkileme potansiyeli taşıyor. Çünkü envanterdeki mevcut F-16’lar 4’üncü nesil, yeni gelecek modern F-16’lar 4.5’uncu nesil yeteneklerine sahip.

Oysa Yunanistan’ın alacağı F-35’ler, teknolojik donanım ve bunun kazandırdığı yetenekler açısından bir sonraki 5’inci nesli temsil ediyor.

Ankara’nın kaygısı, bu durumun, Yunanistan’ı Ege’de havadaki rekabette bir adım öne geçirebilecek olmasıdır.

YUNAN BASINI: ‘ABD TÜRKİYE’Yİ KAYBETMEK İSTEMİYOR’

Tam bu noktada ABD Dışişleri Bakanlığı’nın S-400 meselesine bir çözüm bulunması halinde Türkiye için de F-35 seçeneğinin masada durduğu çıkışını yapması, Yunanistan’da yerleşmeye başlayan üstünlük kazanma duygusunu biraz sarsmış gibi görünüyor.

Nuland’ın önerdiği yönde bir gelişme sağlanırsa, F-16’larda iki ülke arasında zaten sağlanmış olan denge, bu kez F-35’lere da tahvil edilebilecektir.

Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Katimerini’de geçen pazartesi günü yayımlanan, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi milletvekili ve Panteon Üniversitesi devletler hukuku öğretim üyesi Dr. Angelos Syrigos’un yazısı, Nuland’ın açıklamasının Yunanistan’da yarattığı rahatsızlığı anlatıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (12) Yeniden Refah’ın on ayda sağladığı artış ne anlatıyor? 03 Mayıs 2024 | 307 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (11) MHP üçüncü parti konumunu koruyor 02 Mayıs 2024 | 573 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (10) MHP’nin 31 Mart’ta aldığı sonuç nasıl ölçülebilir? 01 Mayıs 2024 | 277 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (9) Bursa’da alınan sonucun ilk işareti 2019’da gelmişti 27 Nisan 2024 | 435 Okunma 31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 445 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar