Kaşıkçı cinayeti:İstihbarat alanında önemli ilkler yaşanıyor

GALİBA dünyada önemli bir ilk yaşanıyor. Bir başkonsoloslukta işlenen gazeteci cinayetinin ardından ev sahibi ülkenin istihbarat örgütü tarafından elde edilen olaya ilişkin dinleme kayıtları birden uluslararası...

GALİBA dünyada önemli bir ilk yaşanıyor. Bir başkonsoloslukta işlenen gazeteci cinayetinin ardından ev sahibi ülkenin istihbarat örgütü tarafından elde edilen olaya ilişkin dinleme kayıtları birden uluslararası kamuoyunun gündemine yerleşiyor.

Örneğin, dünyanın saygın gazetelerini okuduğumuzda, bu dinleme kayıtları esas alınarak, cinayetten hemen sonra infazı gerçekleştiren ekibin liderinin Riyad’daki bir görevliyi arayarak “Patronunuza söyleyin, iş bitirildi” diye haber verdiğini öğrenebiliyoruz.

Keza, dün Hürriyet’te Hande Fırat’ın köşesinde olduğu gibi, cinayetin yedi dakikaya yayıldığını, Cemal Kaşıkçı’nın boğularak öldürülmesi sırasında korkunç sesler duyulduğunu, tam bir vahşetin yaşandığını okuyabiliyoruz. Kayıtlara ilişkin kendilerine bilgi verilen dünyanın önde gelen liderlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “vahşi”, “inanılmaz” ve “insanlık dışı” şeklinde tepkiler verdiklerini de...

Söz konusu kayıtlar, Erdoğan’ın Suudi Arabistan’daki üst makamların cinayetteki sorumluluğunu ortaya çıkarmaya dönük stratejisinde de dayandığı en önemli araç haline gelmiştir. Kayıtlar, bu yönüyle Ortadoğu’nun dengelerini etkileyebilecek bir çekişmenin de merkezinde yer alıyor.

*

MİT müsteşar yardımcılığına kadar yükselen emekli istihbaratçı Cevat Öneş de bu hadisede önemli ilkler yaşandığı görüşünde. Öneş, “Örneğin bir teknik istihbarat faaliyetinin siyasiler tarafından açıklanması ve böylelikle teknik dinleme yapıldığı algısının ortaya çıkması bir ilktir. Ancak bir cinayetin bir başkonsoloslukta devlet güdümlü olarak işlenmesi de bunun gibi bir ilktir” diye konuşuyor.

İlklere bakmak için başa dönelim. Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim günü saat 13.14’te İstanbul Levent’teki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu binasından içeri adım atmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır. İçeride kendisini bekleyen infaz ekibi Kaşıkçı’yı hemen orada öldürmüştür.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar