ABD, Türkiye’nin yanı başında bu kadar askeri niye tutuyor?

SURİYE’deki gelişmeleri mümkün olduğu kadar yakından izlemeye çalışıyorum. Bunu yaparken yerli ve yabancı olmak üzere gazete haberleri, önde gelen Suriye uzmanlarının sosyal medya hesaplarındaki...

SURİYE’deki gelişmeleri mümkün olduğu kadar yakından izlemeye çalışıyorum. Bunu yaparken yerli ve yabancı olmak üzere gazete haberleri, önde gelen Suriye uzmanlarının sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları, muhtelif haber portalları ve düşünce kuruluşlarına kadar yayılan geniş bir kaynak yelpazesinden yararlanıyorum.

Bu referans kaynaklardan biri, Türkiye’deki ‘Suriye Gündemi’ adlı bir haber portalı. Suriye’de sahada yaşanan olayları olgulara dayanarak bir hayli ayrıntılı bir şekilde aktarıyor bu site. Zaman zaman sahadaki gelişmeleri Türkiye’nin pozisyonu açısından değerlendiren analizlere de rastlanıyor ‘suriyegundemi.com’da.

Geçenlerde bu siteye konan iki haritayı Suriye’deki gidişatın yönünü anlamak bakımından bir hayli ilginç ve aydınlatıcı bulduğum için, bugünkü köşemde değinmek istedim. ABD’li askerlerin PKK’nın Suriye uzantısı YPG ile birlikte sınırda ortak devriyeye çıkmasının Türkiye ile ABD arasında yol açtığı son gerilim ve Washington’ın PKK yöneticilerinin başına ödül koyması kararının tetiklediği tartışmaların ardından bu iki haritanın özellikle önem taşıdığını düşünüyorum.

*

Haritalardan birincisi 5 Kasım 2018 tarihli ve “Suriye’deki Yabancı Ülkelerin Askeri Varlıkları” başlığını taşıyor. 6 Kasım tarihli ikinci bir harita ise ‘ABD’nin Suriye’deki Askeri Varlığı ve Lojistik Hattı’nı gösteriyor.

Birincisiyle başlayalım. Haritada Suriye’nin bütününde Rusya, İran, Türkiye, ABD, Fransa, Britanya, İtalya ve İsrail gibi birçok ülkenin Suriye’nin muhtelif bölgelerinde asker bulundurduğunu görüyoruz. Neredeyse ülkenin her köşesinde bir yabancı ülke bayrağı karşınıza çıkıyor.

Ancak bu yazının çerçevesi içinde odaklandığımız alan Fırat’ın doğusunda, büyük ölçüde YPG’nin kontrolü altında bulunan coğrafya. Buraya baktığımızda önce şu tespiti yapmalıyız. ABD’nin Fırat’ın doğusunda kalan coğrafyada toplam 20 noktada askeri varlığı bulunuyor. Fırat’ın hemen batısında kalan Menbiç bölgesindeki iki noktayı da dahil edersek, ABD ordusu bu bölgede toplam 22 yerde bayrak gösteriyor. Güneyde Ürdün’le Irak’ı ayıran sınırın Suriye ile bitiştiği El Tanf’ta bulunan ABD üssünü bu toplamın dışında tutuyorum.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar