Dışişleri Bakanlığı'nı riske atmak

BİRBİRİ ardına çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Türkiye’de devlet teşkilatının yapısı baştan aşağı muazzam bir değişikliğe sahne olurken, yaşanan...

BİRBİRİ ardına çıkan Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle Türkiye’de devlet teşkilatının yapısı baştan aşağı muazzam bir değişikliğe sahne olurken, yaşanan sarsıntının etkilerine açık hale gelen bakanlıklardan biri de Dışişleri.

Bunun nedeni, çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile üst kademe kamu yöneticileri atamaları için standart bir dizi ölçü getirilirken, kendi özel teşkilat yasası kaldırılan Dışişleri Bakanlığı’nın da bu sisteme dahil edilmiş olmasıdır.

Yeni sistemin önemli bir yönü, kamu kuruluşlarında kurum dışından atamaları mümkün kılmasıdır. Dışişleri Bakanlığı bundan istisna tutulmamıştır. Bunun sonucu, merkezde diplomatların üstlendikleri görevler için bakanlık dışından atamalara kapı açılmıştır.

Konuyu biraz açalım. Mevcut uygulamada yurtdışına büyükelçi unvanıyla gitmek için muhakkak meslek memuru olma şartı yok. Bu imkân, geçmişte çok sınırlı olmak kaydıyla özel durumlarda kullanılırken, son dönemde daha yaygın bir hale geldi. Bugün yurtdışında meslek memuru olmayan 12 büyükelçi görev yapıyor. Örneğin, Tokyo Büyükelçisi Murat Mercan AK Parti kurucusu ve eski milletvekili. Malezya Büyükelçiliği’ni Merve Kavakçı yürütüyor.

Buna karşılık, bakanlığın merkez teşkilatı yasa gereği bugüne dek dışarıdan atamalara kapalı kaldı. Merkezdeki müsteşar, müsteşar yardımcısı, genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı unvanlarının karşılığı olan bütün görevler her zaman profesyonel diplomatlarca yürütüldü.

Getirilen yeni sistemle bu dönem kapanmış oluyor. Bir kere, yeni sistemde bakanlıklarda müsteşar yardımcılığı pozisyonları kaldırıldığı için, zaten geçen hafta başına kadar çalışmakta olan altı müsteşar yardımcısı görevsiz kaldıklarından açığa çıkmış bulunuyor. Bu diplomatların önümüzdeki dönemde büyükelçi olarak dış görevlere g...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 208 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 458 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar