İdlib’deki TSK varlığı cihatçıları birbirine düşürdü

Bugün yayımladığımız harita, Hatay’a sınırdaş olan İdlib’de muhalefet ve rejim bölgelerini ayıran sınır hattının çevresinde Türkiye, Rusya ve İran’ın tesis ettiği askeri...

Bugün yayımladığımız harita, Hatay’a sınırdaş olan İdlib’de muhalefet ve rejim bölgelerini ayıran sınır hattının çevresinde Türkiye, Rusya ve İran’ın tesis ettiği askeri gözlem noktalarını gösteriyor. Türkiye’nin 12, Rusya’nın 10 ve İran’ın 7 olmak üzere toplam 29 askeri gözlem noktası var sınır boyunca.

Bu gözlem noktaları, Suriye’ye dönük ‘Astana Süreci’ni başlatan bu üç ülkenin İdlib’de çatışmasızlık ortamının gözetilmesine kefil olduklarının ifadesidir.

Üç garantör ülkenin askeri mevcudiyetleri ile çevreledikleri bu bölge, Suriye iç savaşında ayakta kalmayı başaran kalan Esad muhalifi cihatçı grupların ülkenin batısında kendilerine sığınak buldukları son barınağı gösteriyor.

BM’nin resmi rakamlarına göre, göre 1.2 milyonu yerinden edilmiş Suriyeliler olmak üzere toplam 2.5 milyon insanın yaşadığı bu coğrafyada irili ufaklı sayısız cihatçı grup sahada faaliyet gösteriyor. Söz konusu gruplar sıkça ittifaklar altında faaliyet gösterirken, kendi aralarında da sürekli çatışabiliyor.

İdlib’de önümüzdeki döneme ilişkin istikrarsızlık senaryolarından başlıcası, kuşkusuz Esad rejiminin burada egemenliğini yeniden tesis etmek üzere bu gruplara karşı topyekûn bir saldırıya girişmesi ihtimalidir. Cihatçı grupların kendi aralarındaki çatışmaların eşiğinin tırmanması da göz ardı edilmemesi gereken bir ihtimaldir. İki senaryonun iç içe geçtiği büyük bir kaosla da karşılaşabiliriz.

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 7 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 343 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.132 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar