Milliyetçi seçmen bu seçimde ne yapar?

BUNDAN üç hafta sonra yapılacak seçiminin en kritik sorularından birini MHP’nin alacağı sonuç oluşturuyor. MHP içindeki muhalefetin partiden koparak İYİ Parti adında yeni bir kimlikle seçime girmesinin geleneksel...

BUNDAN üç hafta sonra yapılacak seçiminin en kritik sorularından birini MHP’nin alacağı sonuç oluşturuyor. MHP içindeki muhalefetin partiden koparak İYİ Parti adında yeni bir kimlikle seçime girmesinin geleneksel Türk milliyetçisi seçmenin tercihlerine nasıl yansıyacağı, 24 Haziran’daki sonuçlar üzerinde belirleyici bir etki yapabilir.

Geçen seçimde MHP’ye oy vermiş seçmenin 2018’deki yönelişi, Türkiye’nin yeni siyasi dengesinin şekillenmesindeki en önemli faktörlerden biri olacaktır. Yerleşik MHP tabanı, az fire verip ‘cumhur ittifakı’nı desteklediği takdirde AK Parti’nin arzuladığı; aynı taban çok fire verip ‘millet ittifakı’na yaklaştığı oranda özellikle parlamentoda muhalefetin baskın çıkabileceği bir siyasi denge ortaya çıkacaktır.

*

Bu aşamada somut verilerden yola çıkarak yapabileceğimiz bir gözlem, MHP’nin başka partilerden oy alabilme ve kendi dışına oy kaptırma konusunda büyük esnekliğe sahip bir parti olmasıdır. Yazıda yer verdiğimiz tablo, bundan önceki seçimlerde MHP’nin hem merkez sağ, hem de muhafazakâr seçmenler için kolaylıkla bir çekim merkezi olabildiğini gösteriyor. Ancak bu oy hareketleri kolaylıkla MHP’den dışarı doğru da işleyebiliyor.   

MHP’nin Devlet Bahçeli’nin liderliği altındaki yirmi yıllık yolculuğuna baktığımızda, en önemli başarıyı 1999 yılında yakaladığını ve toplam 5.6 milyon oy alarak (yüzde 17.89) Bülent Ecevit’in DSP’sinden sonra Türkiye’nin ikinci büyük partisi haline geldiğini görüyoruz. Bu, MHP’nin tarihindeki en büyük başarıdır ve partiyi üç buçuk yıl süreyle iktidarın ikinci büyük ortağı yapmıştır. Bu seçimde MHP’nin başarısında belirleyici olan faktör, 90’lı yılların ortalarında DYP ile ANAP arasında süregelen kavgaların bu partilerin tabanlarında yol açtığı bıkkınlıktı. Merkez sağ zemindeki tepki oyları siyasetin yeni ve denenmemiş yüzü Devlet Bahçeli’nin MHP’sine kaymıştı.

Gelgelelim, 3 Kasım 2002 seçimi üçlü koalisyon döneminin çalkantılarının ardından MHP’nin de baraj altında kalmasıyla sonuçlanmıştır. MHP, Cem Uzan’ın Genç Parti’sinin milliyetçi tabandan kendisine çekebildiği desteğin de sonucu yüzde 8.3 oranına düşmüştür. MHP, 2.6 milyon oyla yüzde 10 barajının altında kalmış ve 22. Yasama Dönemi’nde Meclis’te temsil edilememiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar