24 Haziran’da projektörler HDP’nin üzerine çevrilirken

YAKLAŞIK bir ay sonra yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin en kritik konularından birini, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) parlamento seçiminde alacağı sonuç, bu çerçevede...

YAKLAŞIK bir ay sonra yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin en kritik konularından birini, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) parlamento seçiminde alacağı sonuç, bu çerçevede yüzde 10 barajını geçip geçemeyeceği sorusu oluşturuyor.

Bu soru, özellikle iktidardaki AK Parti ile MHP ittifakının oluşturduğu ‘cumhur ittifakı’nın 25 Haziran sabahı TBMM’de çoğunluğu ele geçirip geçiremeyeceği açısından önem taşıyor.

*

Bu seçimde, büyük ölçüde Kürt seçmenlerin oylarına dayanan HDP’nin ülke toplamında alacağı oy miktarı, 24 Haziran sonrasında ülke siyasetindeki güç dengelerinin şekillenmesinde belirleyici bir etki yapabilir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu makama yeniden seçildiği ve TBMM’de çoğunluğu elinde tuttuğu bir senaryoda çok geniş bir hareket serbestisine sahip olacaktır.

Buna karşılık Cumhurbaşkanlığı’nı kazandığı ancak TBMM’de çoğunluğunu kaybettiği bir başka senaryoda, Erdoğan’ın hareket serbestisi belli ölçülerde daralacaktır. Bu durumda parlamentoda çoğunluğu kontrolü altına alan muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı üzerinde –Anayasa’da ne kadar sınırlanmış olsa da– belli bir denetim ve dengeleme gücünü eline geçirecektir.

Ayrıca HDP faktörü, yalnızca parlamento seçimi bakımından kritik değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde, HDP oyları Erdoğan’ın karşısına çıkacak adayın başarı şansına etki edecek olması bakımından da stratejik bir önem kazanabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar