Türkiye'nin İdlib sınavı asıl şimdi başlıyor

TÜRKİYE, İdlib’deki ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde önceki gün 12’nci gözlem noktasını kurmasıyla birlikte, geçen yıl Rusya ve İran’la başlatılan üçlü Astana...

TÜRKİYE, İdlib’deki ‘Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde önceki gün 12’nci gözlem noktasını kurmasıyla birlikte, geçen yıl Rusya ve İran’la başlatılan üçlü Astana sürecinde bu bölgeye dönük üstlendiği sorumluluğun askeri altyapı anlamındaki gereklerini tamamlamış bulunuyor.

İdlib derken batısında Lazkiye ve Hatay, kuzeyinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolündeki Afrin, doğusunda Halep, güneyinde ise Hama kırsalına komşu olan ve olduğu gibi muhaliflerin kontrolündeki geniş bir bölgeden söz ediyoruz.

TSK, ilkini geçen ekim ayında kurmasından sonraki yedi ay içinde her biri bölük büyüklüğünde olduğu tahmin edilen küçük ölçekli 12 askeri üssü devreye sokmuş bulunuyor bu bölgede.




Haritada da izlenebileceği gibi, Afrin’e bitişik olan kuzeydeki 3 gözlem noktasını saymazsak, kalan 9’unun kuzeyden güneye doğru inen, daha sonra güneybatıya doğru kıvrılarak Yayladağı’na kavuşan bir yay çizdiğini görüyoruz.

Varılan üçlü mutabakata göre Türkiye, rejimle muhalifleri ayıran sınır çizgisinin içte kalan, muhaliflerin sahasındaki gözlem noktalarını kurdu. Mutabakat çerçevesinde, Rusya ve İran’ın da sınırın karşısında rejim bölgesinde kalan tarafında benzer gözlem noktaları tesis etmeleri gerekiyor.

Sonuçta karşılıklı olarak sınırı iki taraftan cepheleyen bu gözlem noktaları, muhalifler ile Esad rejimine bağlı güçler arasında ‘yeşil hat’ benzeri bir güvenlik koridoru oluşturacak.

Anadolu Ajansı, geçenlerde geçtiği bir haberde TSK’nın intikalinin sona ermesinin ardından Rus güçlerinin de gerginliği azaltma bölgesinin dış kısmında, yani sınırın dışındaki rejim bölgesinde “konuşlanmasının beklendiğini” bildirdi. Bu haberden, Rusya’nın gözlem noktalarının tesisini henüz tamamlamadığını anlıyoruz. İran’ın kuracağı gözlem noktaları konusund...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar