24 Haziran ve Kürt seçmenlerin tutumu

GEÇEN salı günü çıkan yazımız, 24 Haziran’da yapılacak parlamento seçiminde HDP’nin alacağı oy miktarının ve barajı aşıp aşamayacağı sorusunun yeni dönemdeki siyasi...

GEÇEN salı günü çıkan yazımız, 24 Haziran’da yapılacak parlamento seçiminde HDP’nin alacağı oy miktarının ve barajı aşıp aşamayacağı sorusunun yeni dönemdeki siyasi güç dengelerinin şekillenmesi üzerinde önemli bir etki icra edebileceğini konu almıştı.

Bugün HDP’nin 24 Haziran’daki performansına etki edecek faktörleri büyüteç altına yatırmak istiyoruz. Kuşkusuz bunu yaparken, 2015 yılındaki 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimlerinde denklemde olmayan ama iki-iki buçuk yıl sonra denkleme giren biri dizi yeni faktöre de odaklanmamız gerekiyor.

Bu değerlendirmede özellikle üzerinde durmamız gereken bir konu, geleneksel olarak AK Parti’ye yönelen muhafazakâr Kürt seçmenlerin tutumudur. Hem doğu ve güneydoğuda hem de ülkenin batısında yerleşik muhafazakâr Kürtlerin nasıl bir tutum alacağı, 24 Haziran’ın en önemli sorularından biridir.

Hatırlanacağı gibi, 7 Haziran seçiminde bu kesimden HDP’ye gelen anlamlı bir destek, 1 Kasım’da yeniden AK Parti’ye dönerek iktidar partisinin sandıktaki başarısında önemli bir rol oynamıştı. Yazıda yer alan grafik, 7 Haziran ve 1 Kasım’da Diyarbakır’da HDP ve AK Parti oyları arasındaki geçişkenliği çarpıcı bir şekilde gösteriyor.

*

Bu çerçevede 24 Haziran’daki Kürt oylarına bakarken ele almamız gereken birinci faktör, AK Parti’nin Kürt sorununa dönük politikalarında ve söyleminde meydana gelen köklü değişikliktir. Bir dönem siyasi ‘çözüm süreci’ni başlatan AK Parti, 7 Haziran seçimi sonrasında PKK’nın ateşkesi tek taraflı kaldırması sonrasında bu çizgiyi terk etmiş bulunuyor. AK Parti’nin milliyetçi tonların ve güvenlikçi bir bakışın hâkim olduğu yeni politikası geçen dönemde iyice belirginleşmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.000 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 650 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar