15 Temmuz ve görevlendirme dosyaları 5: Darbe gecesi gelen talimat

İbrahim Yılmaz, darbecilerin hazırladıkları listelerde görev öngördükleri komutanlardan biri. Yurtta Sulh Konseyi’nin 15 Temmuz gecesi bütün birliklere gönderdiği “Sıkıyönetim Komutanlıkları...

İbrahim Yılmaz, darbecilerin hazırladıkları listelerde görev öngördükleri komutanlardan biri. Yurtta Sulh Konseyi’nin 15 Temmuz gecesi bütün birliklere gönderdiği “Sıkıyönetim Komutanlıkları Listesi”nde Yılmaz’ın adının karşısında “Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı” yazıyor.

*

Önce Yılmaz’ın dosyasındaki lehte delillerle başlayalım.

Bütün tanık ifadeleri, kendisinin darbe girişiminden haberdar olduktan sonra karargâha gelip personeli toplayarak “Milletin, devletin, halkın ve demokrasinin karşısındaki bu kanunsuz hareketi engelleyeceğiz. Benim yanımda mısınız, değil misiniz? Ya şimdi benim kafama sıkarsınız ya da bir yanlışını görürsem ben sizin kafanıza sıkarım” dediğini gösteriyor.

Karargâhta darbe gecesi tutulan ceride kayıtları ve pek çok tanığın ifadesine göre, Korgeneral Yılmaz, gece boyunca emrindeki birliklere talimatlar vererek askerleri kışlalarında tutmaya çalışmış, bu yönde yazılı bir mesaj yayımlamış, darbecilerin Ankara’ya gitmek üzere helikopter kaldırmalarını engellemiş, Diyarbakır’daki Sekizinci Ana Jet Üssü’nden darbeyi bastırmak göreviyle uçak kaldırılması konusunda Eskişehir’deki Hava Kuvvetleri karargâhıyla koordinasyon yapmış, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım ile de görüşmüştür. Yılmaz, ayrıca saat 02.40 sularında NTV’ye bağlanarak darbeye karşı olduğunu da açıklamış.

*

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 117 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 456 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 346 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.135 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 737 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar