15 Temmuz ve hava savaşları (6): İnsanlı keşif uçağı (İKU) darbenin hizmetinde

F-16 ve F-4 savaş uçakları, nakliye uçakları, tanker uçakları, keşif uçakları, VIP uçakları 15 Temmuz gecesi darbecilerin verdikleri muhtelif görevler çerçevesinde Türk hava sahasında...

F-16 ve F-4 savaş uçakları, nakliye uçakları, tanker uçakları, keşif uçakları, VIP uçakları 15 Temmuz gecesi darbecilerin verdikleri muhtelif görevler çerçevesinde Türk hava sahasında sıkça boy gösterdi.

Uçaklar meselesi açılmışken, bir de İKU, yani insanlı keşif uçağı meselesi var ki, kısaca bu hadiseyi de 15 Temmuz çerçevesinde yaptığımız uçaklar dökümüne son unsur olarak katmamız gerekiyor.

16 Temmuz 2016 günü sabaha karşı F-4 (Fantom) uçaklarının kaldırılmak istendiği Malatya’da, o gece kalkış için hazır tutulan bir de Beechcraft B-350 tipi İKU vardı. Çift pervaneli B-350’ler, PKK ile mücadelede istihbarat amacıyla kullanılıyor ve önemli bir işlev görüyor. Darbeciler ise bu uçağı İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti’yi Ankara’ya getirmek amacıyla kullanmak istiyordu.

*

İKU meselesi, İkinci Ordu Komutanlığı darbe davasının iddianamesinde ve ardından Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sıkça karşımıza çıkıyor. Mahkeme de bu İKU çevresinde asılı duran soruları aydınlatmaya çalışıyor.

İddianameye göre, İKU’nun uçuşa hazırlanması, İkinci Ordu Karargâhı’nda darbe girişimine aktif bir şekilde katılan ekip içinde yer alan Tuğgeneral Serdar Sevgili, Tuğgeneral Zeki Karataş ile kurmay albaylar Erkan Varol ve Bahadır Erdemli dörtlüsünün yürüttükleri girişimler çerçevesinde ortaya çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 351 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar