15 Temmuz ve hava savaşları (4): Her taşın altından çıkan bir albay

TV’de darbe haberlerini izleyen pilotlar, komutanın verdiği uçuş emrini yerine getirip getirmemek konusunda tereddüt içindedir. Çekincelerini kayda geçirdiklerinde ise komutanları, onları baskı altına almak için...

TV’de darbe haberlerini izleyen pilotlar, komutanın verdiği uçuş emrini yerine getirip getirmemek konusunda tereddüt içindedir. Çekincelerini kayda geçirdiklerinde ise komutanları, onları baskı altına almak için taktik olarak cinsiyetçi bir dille işi “erkeklik” meselesine getirmektedir.

Bu olay, 15 Temmuz 2016 gecesi Kayseri 12. Hava Ulaştırma Ana Üssü’nde nöbetçi subay olan Pilot Üsteğmen Mehmet Özkul’un ifadesinde aktarılıyor. Özkul, uçmak istemeyen pilotlarla, onları ısrarla göreve göndermek isteyen üssün “Komutan Vekili” Kurmay Albay Erhan Baltacıoğlu arasında geçen konuşmaları şöyle aktarıyor:

“Uçuş ekipleri gelmeye başladı. Televizyon açıktı. Askerin köprüyü mevzi aldığını gördük. Tüm uçuş ekipleri bu habere yöneldiler. Erhan Albay, ‘tekrar işimize odaklanalım’ diyerek televizyon başından ekibi kendisine doğru çekti. Özellikle İsmail Hakkı Özveren yüzbaşı, (Yasin) Çetin yüzbaşı uçup uçmamakta kararsızlıklarını dile getirdiler. Özellikle Özveren çok karşı çıktı. Erhan Albay çok ağır kelimeler kullandı. Hatta ‘avrat gibi karşımda ağlama’ gibi bir cümle kullandı. Yürütülen görevin terörle mücadele harekâtı görevi olduğunu, sorumluluğun kendisinde olduğunu beyan etti.”

*

Komutasındaki askerleri yalan beyanla yanıltmakta bir beis görmeyen Baltacıoğlu, darbe operasyonunun Kayseri cephesindeki baş aktörü olarak karşımıza çıkıyor. 15 Temmuz’da Kayseri üssünden gündüz keşif amaçlı iki GÖREN uçağını önceden darbe merkezi Akıncı Üssü’ne göndermiş, gece yarısı da -Genelkurmay’ın uçuş yasağına rağmen- sekiz nakliye uçağını komando birliklerini Ankara’ya getirmeleri için Denizli, Şırnak ve İzmir’e doğru yola çıkarmıştır.

Peki, Baltacıoğlu kendisini nasıl savunuyor? İfadesine itibar ederseniz, kendisi o gece Eskişehir’deki Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi ile Ankara’daki Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi tarafından gönderilen çelişik emirler arasında kararsız kalmış ve bir tercih kullanmıştır. Baltacıoğlu, “Belki de darbeye karşı çıkanlar tarafından kullanılacak birlikler diyerek görevin yapılması konusunda kanaat beyan ettim. Sonuçlarına olumlu ya da olumsuz katlanmayı göze aldım” diyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.056 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 734 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 593 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 447 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 650 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar