15 Temmuz ve hava savaşları (2): Darbede bile bile lades olmak

Bunlardan biri, kalkışmada bu üsten havalanan askeri nakliye uçaklarını kullanan personele gün içinde yapılan bildirimlerde gece görevi için akşam 23.30’da filolarında bulunmaları gerektiğinin...

Bunlardan biri, kalkışmada bu üsten havalanan askeri nakliye uçaklarını kullanan personele gün içinde yapılan bildirimlerde gece görevi için akşam 23.30’da filolarında bulunmaları gerektiğinin söylenmiş olmasıdır.

Pilotların ifadelerine göre, genel uygulama, bir askeri nakliye uçağının uçuş personelinin kalkıştan iki buçuk saat öncesi filoda hazır bulunmasıdır. Bu durumda planlamada, uçakların Kayseri Erkilet hava meydanında 02.00’de pist başı yapabilecek şekilde hazırlanmasının öngörüldüğünü anlıyoruz.

Muhtemeldir ki, darbenin icrasına planlandığı gibi, yani sabah 03.00’te başlansaydı şu durum yaşanacaktı: Öngörülen bu saatte sekiz nakliye uçağı birbiri ardına havalanıp, taarruz helikopterleri ve tam teçhizatlı komando birliklerini Ankara’ya taşıma göreviyle Denizli, Şırnak, Siirt ve Hatay’a doğru yola koyulacak, sabah saatlerinde başkente bu şekilde kuvvetli bir asker yığması yapılacaktı.

***

Darbenin öne alınması bu planı altüst eder. Uçucu personelin bir bölümüne üsse gelişlerini öne almaları söylenirken, bir bölümü ise planlandığı gibi 23.30’da filoda olmak üzere 23.00 sularında evinden ayrılır. Burada altını çizmemiz gereken bir nokta, personelin çoğunun filoya intikal ederken İstanbul’da iki köprünün de tanklar tarafından kapatıldığını biliyor olmasıdır. Bazıları da yolda öğrenmiştir.

Örneğin 222. Filo’da C-130 pilotu olan Yüzbaşı Burcu Doğan, “Saat 23.00 sıralarında çıktım, kendi aracımla gidiyordum. Yoldayken asker arkadaşlarımdan bazıları WhatsApp grubundan olayı yazmaya başladılar. ‘Ne oluyor’ diye soruyorlardı. Ben de bu şekilde öğrendim ve şok oldum” diye anlatıyor gözaltına alındıktan sonra verdiği ifadede.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 642 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar