15 Temmuz ve görevlendirme listeleri 6: FETÖ’nün TSK’daki tahribatının boyutları

15 Temmuz darbe girişiminin ‘Görevlendirme Listeleri’ meselesi, derinlemesine baktığınızda tam bir bilmeceye dönüşüyor. 15 Temmuz sonrasında darbeye katılma suçu açısından sıkça birinci...

15 Temmuz darbe girişiminin ‘Görevlendirme Listeleri’ meselesi, derinlemesine baktığınızda tam bir bilmeceye dönüşüyor. 15 Temmuz sonrasında darbeye katılma suçu açısından sıkça birinci derecede delil olarak nitelendirilen bu listeler, son dönemde birbiri ardına çıkan mahkeme kararları ve öncesinde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin getirdiği “Listede atanmış olmak delil olarak tek başına yeterli değildir” prensibi ışığında yeni bir bakışı gerekli kılıyor.

Aslında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesinin de belli ölçülerde darbecilerin hazırladığı bu listeleri tek başına yeterli bulmadığını söylemek mümkün. Çünkü, bu listelerde 15 Temmuz’da bulundukları pozisyonlarda  “göreve devam” etmeleri öngörülen, hatta ek görev verilen, ancak darbeye katılmadıklarına kanaat getirilerek herhangi bir tasarrufa uğramayan birçok general var. Bunlar arasında bugün de görev başında olan komutanlar var.

Bu durumdaki generallerin arasında darbecilerin listelerinde “göreve devam” etmeleri öngörüldüğü halde 2016 yılında YAŞ’ta görev süresi uzatılan, hatta terfi alanlar var. Ayrıca,  2017 YAŞ’ında uzatma alanlar da var. Üstelik her üç kuvvetten de örnekler verebilmek mümkün.

*

Herhangi bir yanlış anlamaya yol açmamak için bu komutanların isimlerine girmek istemiyorum. Geçen hafta bu tematik yazı serisinin üçüncü bölümünde  Üçüncü Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Serdar Savaş’ın durumuna tek bir örnek olarak değinmiştim.

Bu durumda olup 2016 YAŞ’ında terfi alan bir generali bugün ikinci bir istisna olarak kayda geçireceğim. Bu asker, 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak’taki bir helikopter kazasında komutasındaki 12 askerle birlikte şehit olan 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Aydoğan Aydın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 586 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 444 Okunma 31 Mart seçimleri analizi (1) CHP VE AK Parti’nin gerçek oy miktarlarını nasıl okumalıyız 11 Nisan 2024 | 600 Okunma Dışişleri Bakanı Fidan’ın seçim sahalarındaki profili 06 Nisan 2024 | 453 Okunma Van’daki mazbata krizinin perde arkasını araladığımızda... 04 Nisan 2024 | 1.223 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar