15 Temmuz ve darbe suçu (1): VIP uçuşu nasıl darbe uçuşuna dönüşür

Uçuş ekibine 14 Temmuz 2016 tarihinde bir gün sonrası için önemli bir görev verilmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı İstanbul’a götürecek, gece İstanbul’da konaklayacak ve 16...

Uçuş ekibine 14 Temmuz 2016 tarihinde bir gün sonrası için önemli bir görev verilmiştir. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal’ı İstanbul’a götürecek, gece İstanbul’da konaklayacak ve 16 Temmuz Cumartesi günü komutanla birlikte buradan İzmir’e uçacaklardır.

*

Orgeneral Ünalı taşıyan uçak, 15 Temmuz sabahı sabah saat 08.45’te Atatürk Havalimanı’na iner. Komutana emir subayı Yüzbaşı Temel Karagöz, koruma ekibinden Astsubay Yakup Yiğit de eşlik etmektedir. Orgeneral Ünal, gündüz resmi temaslarını yapar, akşam da Moda Deniz Kulübü’nde Korgeneral Mehmet Şanverin kızının düğününe gider.

İşler bundan sonra karışır. Darbe girişimi başlar. Buradaki önemli bir ayrıntı, Korgeneral Şanver’in tehlikeli bir durum olduğunu görünce -kendi ifadesine göre- Orgeneral Ünala uçağının nerede olduğunu sorması, Atatürk Havalimanı’nda olduğunu öğrenince “Müsaade ederseniz uçağı Sabiha Gökçen’e gönderelim, çünkü köprüler tutulmuş” demesidir.

Şanver, uçağın Anadolu tarafındaki havalimanına intikal ettirilmesi talimatını düğünün davetlileri arasında bulunan Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Fethi Alpay’a (tutuklu) verir.

Daha sonraki süreçte aynı talimat “acil iniş” vurgusuyla komutanın emir subayı Yüzbaşı Temel Karagöz (tutuklu) tarafından uçağın ikinci pilotu Üsteğmen Sarıaltın’a da iletilir. Sarıaltın, bu noktada Sabiha Gökçen’e gidiş konusunda Ankara’daki filo komutanı Binbaşı Hasan Kaptanoğlu ve Etimesgut Üssü’nün Harekât Komutanı Kurmay Albay İsmail Günaydına (2016 YAŞ’ta tuğgeneralliğe terfi etti) bilgi verdiklerini de söylüyor savcılık ifadesinde.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
31 Mart yerel seçim analizi (8) Seçim sonuçlarının İYİ Parti cephesindeki muhasebesi 25 Nisan 2024 | 350 Okunma 31 MART YEREL SEÇİM ANALİZİ (7)... CHP’nin Ege’deki rüzgârı İzmir’de hız kesince 24 Nisan 2024 | 459 Okunma Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 347 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.136 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 741 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar