15 Temmuz ve Akıncı Üssü (7): Adil Öksüz’ün telefon kayıtlarından çıkan general

15 Temmuz 2016 gecesi Eskişehir’deki  Hava Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi  (BHHM), darbe girişiminden Türk hava sahasına yansıyan gerilimin birebir  yaşandığı...

15 Temmuz 2016 gecesi Eskişehir’deki  Hava Kuvvetleri Komutanlığı Birinci Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi  (BHHM), darbe girişiminden Türk hava sahasına yansıyan gerilimin birebir  yaşandığı bir  karargâh olmuştur.

Burası Türk hava sahasının askeri kontrolü açısından en hayati merkezdir. Havalanan askeri her türlü hava aracı, Türkiye üzerindeki askeri nitelikli her hava hareketi buradan izlenir ve kayıt altına alınır. Nitekim 15 Temmuz gecesi Türk hava sahasındaki  bütün hareketlilik buradan izlenmiş,  gecenin akışında kritik etki yaratan bir dizi karar bu merkez üzerinden verilmiş, buradan koordine edilmiştir.  

Akıncı Üssü ile ilgili olarak hazırlanan iddianamede, o gece Eskişehir’deki BHHM’de yaşananların dökümünü hem Hava Kuvvetleri’nin resmi raporları hem de tanık ifadeleri  üzerinden okuyabiliyoruz.

GENERAL İLE ALBAY ARASINDAKİ GERİLİM

O gece burada görev yapan biri tuğgeneral diğeri kurmay albay rütbesindeki  iki  askerin tutumu özellikle dikkat çekicidir. Tanık anlatımları, gece boyunca ikisi arasında bir  gerilimin, bir noktada da “münakaşa”nın yaşandığına işaret ediyor.  Bu gerilimin bir ucunda merkezin “Komutanı” Tuğgeneral Recep Ünal, karşı ucunda ise merkezin “Harekât Başkanı” Kurmay  Albay İsmail Üner var.

İddianamedeki aktarımlarda, Albay Üner’in  saat 22.25 sularında merkeze intikal ettikten sonra ilk andan itibaren darbeye karşı  kuvvetli  bir inisiyatif sergilediği hemen göze çarpıyor. 

Buna karşılık Tuğgeneral Ünal’a iddianamede yöneltilen temel suçlama, “Darbe girişimini önlemeye dönük esaslı hiçbir faaliyette bulunmaması”dır. Savcı Ramazan Dinç, o gece BHHM’de “Emir komutayı Albay Üner’in devraldığını, Üner darbeye teşebbüs faaliyetini engellemeye dönük emir ve talimatlar verirken, daha üst rütbeli olan Recep Ünal’ın  darbenin önlenmesine dönük hiçbir çaba sarf etmediğini” ileri sürüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kuzey Irak’ta çekilen fotoğraftaki üçlü görüntü neyin habercisi? 19 Mart 2024 | 1.469 Okunma Suriye’deki DEAŞ meselesinde yollar Esad’a mı çıkıyor? 15 Mart 2024 | 223 Okunma Amerika’da Suriye’den çekilme tartışması büyüyor 14 Mart 2024 | 592 Okunma ABD’nin PKK/YPG’ye desteği ve Suriye’deki DEAŞ’lı tutuklular meselesi 13 Mart 2024 | 611 Okunma Kalın ve Fidan’ın Washington çıkartması, ABD ile yeni bir dönemin habercisi mi 08 Mart 2024 | 643 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar