15 Temmuz Tartışması 7: Genelkurmay iddianamesindeki tartışılmayacak gerçekler

Hakkındaki suçlamaları külliyen reddeden sanıklardan biri de durumunu son iki yazıda detaylı bir şekilde işlediğimiz Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli. Tümgeneral...

Hakkındaki suçlamaları külliyen reddeden sanıklardan biri de durumunu son iki yazıda detaylı bir şekilde işlediğimiz Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli. Tümgeneral, savcılık ifadelerinde olduğu gibi geçenlerde çıktığı Sincan’daki mahkemede de darbede yer aldığı suçlamasını kuvvetle inkâr etmiş, aksine kendisinin 15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’a yardımcı olmaya, onu korumaya çalıştığını ileri sürmüştür.

Dişli, 15 Temmuz akşamı karargâha çağrıldığında özel kuvvetlerden 2-3 kişinin kendisini silah zoruyla bir odaya çekip tehdit ettiğini, Orgeneral Akar’a aktarması için bir metni zorla dikte ettiklerini, kendisinin de tehdit altında “darbe olduğunu” komutana iletmeye mecbur kaldığını anlatıyor.

*

Sanık olarak masumiyet karinesinden yararlanmak Tümgeneral Dişli’nin en doğal hakkıdır. Gelgelelim, diğer şüphelilerin ve başta Orgeneral Akar olmak üzere mağdurların ifadeleri, Genelkurmay’ın güvenlik kamera kayıtları, kendisinin telefon iletişim bilgileri, savcılık ifadelerindeki çelişkiler ve inandırıcılık sorunu taşıyan bir dizi ifadesi yan yana getirildiğinde, 15 Temmuz gecesi karşımıza kendisinin ileri sürdüğünden daha farklı bir Mehmet Dişli portresi çıkıyor.

Önce inandırıcılık faktörüyle ilgili iki ifadeye dikkat çekelim. Dişli, ilk savcılık ifadesinde 15 Temmuz akşamı karargâhtaki odasında çalışırken “klima tuttuğu için eve gitmek zorunda kaldığını”, sonra döndüğünü anlatıyor. Mahkemedeki ifadesinde de AK Parti milletvekili ağabeyi Şaban Dişli’nin telefon numarasını bilmediğini ileri sürüyor, “Bende kaydı yok” diyor.

İddianamede Dişli aleyhindeki en önemli ifadelerinden biri - Hulusi Akar’dan sonra- 15 Temmuz’da karargâhta derdest edilen Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçüden gelmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yerel seçim analizi (6) DEM Parti’nin İstanbul’da yaşadığı sert düşüşün arkasındaki dinamikler 23 Nisan 2024 | 338 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (5) Güneydoğu’daki seçim sonuçları bize ne anlatıyor? 18 Nisan 2024 | 1.132 Okunma 31 MART YEREL SEÇİMİ ANALİZİ (4) Katılım oranı düşüklüğünün gerisindeki dikkat çekici yönelişler 17 Nisan 2024 | 735 Okunma 31 Mart yerel seçimi analizi (3) İl genel meclisleri ile merkez ilçe belediyeleri arasındaki güç dengesine bakınca... 13 Nisan 2024 | 598 Okunma 31 Mart Yerel Seçimi analizi (2) 51 ilde ‘il genel meclisi’ sonuçlarında tablo büyükşehirlerden biraz farklı 12 Nisan 2024 | 449 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar