Seçimlere yeni YSK ve yeni başkanla gidilecek

Anayasa değişikliğinin halk oymamasına sunulmasında yaşanan skandallar unutulmadı. Yasanın çok açık hükmüne, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandum öncesi yayımladığı genelgeye...

Anayasa değişikliğinin halk oymamasına sunulmasında yaşanan skandallar unutulmadı. Yasanın çok açık hükmüne, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) referandum öncesi yayımladığı genelgeye göre oy pusulası ve zarfın mühürlü olması gerekiyordu. Seçim devam ederken YSK karar aldı, mühürsüz zarf ve oyları da tutanak düzenlettirmeden geçerli saydı. Yaşanan hukuksuzlukları CHP’liler ve “hayır cephesi”nin diğer bileşenleri de anlattı. Yargıya yapılan başvurularda ortaya çıktı ki, kendileri için sıkıntı yaratacak bu konuya kimse girmek istemedi. Referandumun iptali için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuruldu. Şimdi onun sonucu bekleniyor.

YSK’DA BAŞKAN DEĞİŞİYOR

2019, Türkiye’nin “seçim yılı” olacak. Yerel seçimler, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi gerçekleştirilecek. Seçimleri yapacak YSK da, seçimlere önemli değişiklikle girecek. YSK Başkanı Sadi Güven’le birlikte Yargıtay’dan gelen üyelerden Faruk Kaymak ve Nilgün Hacımahmutoğlu, Danıştay’dan seçilen İlhan Hanağası, Zeki Yiğit ve Nakiddin Buğday’ın da YSK’daki görev süresi 23 Ocak 2019’da doluyor.
Üyeler 6 yıllığına seçiliyor. Geçmişte YSK’da görev alabilmek için kıyasıya bir seçim yarışı olurdu. Çünkü Yargıtay ve Danıştay’dan seçilecek olanlar, kendi maaşlarının yanı sıra yaklaşık bir o kadar da YSK’dan maaş alıyor. Ama parasından çok böyle onurlu bir görevde bulunmak da önemli. Son dönemlerde YSK’da boşalan üyelikler için yapılan seçimlerde aday gösterilip bırakın kıran kırana mücadele edilmesini, sadece gösterilen adaylara oy verilmek durumunda kalındı.
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) seçimlerde geçmişte hayli etkili olduğu biliniyordu. Burada daha önce görev yapmış üyelerden tutuklananlar oldu. Son operasyonda YSK üyesiyken Ali Kaya, İbrahim Zengin ve Ünal Kaya da FETÖ üyesi oldukları iddiasıyla tutuklandı.
YSK’nın 11 üyesi bulunuyor. Bunun 6’sı Yargıtay, 5’i Danıştay üyelerinden seçiliyor. Başkan, Yargıtay üyesi, yardımcısı ise Danıştay üyeleri arasında seçiliyor. 6 yıllık görev süresi dolmadığı için Danıştay Üyesi Erhan Çiftçi, 2019’da yapılacak seçimlerde YSK’da başkan yardımcısı olarak görevini sürdürecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 549 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma Son eseri: 100. Yıl Camisi ve Şehitler Anıtı oldu 15 Mart 2024 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar