Seçim yaklaştıkça bir şeyler oluyor

Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk'ün bugünkü (05.04.2022)''Seçim yaklaştıkça bir şeyler oluyor'' başlıklı yazısı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’na  (TÜİK) sokulmamıştı. İllerin çıkaracağı milletvekili sayısının belirlenmesinde TÜİK müdahildir. Onun verdiği haneye dayalı seçmen sayısına göre Yüksek Seçim Kurulu (YSK) hareket ediyor.

YSK’da siyasi partilerin temsilcileri bulunuyor. Oy kullanmasalar da, toplantılara katılıyorlar. Oysa, TÜİK üzerinde muhalefet partilerinin kontrol mekanizması yok. Diyeceksiniz ki, “Bunun ne önemi var?.” Aslında önemi çok. Nüfusu az olan illere “Nüfus eklenerek”, ya da “Nüfus azaltarak” o ilin milletvekili sayısının birden ikiye, ya da ikiden bire değiştirilmesi mümkün. Eğer muhalefet partilerinden TÜİK verileri gizlerse, bu söylentilerin çıkmasını da önleyemez.

YILDA İKİ KEZ

Seçmen listesini, seçime girmeye hak kazanan siyasi partilerin YSK’dan  yılda iki kez alma hakları var. O seçmenin gerçekten verilen adreste ikamet edip etmediğini en azından rahatlıkla araştırabilecekleri zamanları oluyor. Mükerrer seçmen yazımı olup olmadığını inceleyebiliyorlar.

Seçime girmeye hak kazanan parti YSK’dan seçmen listesini...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.807 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar