Puduhepa’nın doğuşu 

Çorum belediyesi ünlü saat kulesinin yanındaki parka bir dünya haritası koyup üzerini de “Dünyanın Merkezi Çorum” diye yazdırmış. Dünyanın en dar arastası Çorum’da diye gelenleri bu...

Çorum belediyesi ünlü saat kulesinin yanındaki parka bir dünya haritası koyup üzerini de “Dünyanın Merkezi Çorum” diye yazdırmış. Dünyanın en dar arastası Çorum’da diye gelenleri bu sokağa götürüyorlar. Çorum, bu “en”leri öne çıkarmakta çok başarılı olmuş. Saat Kulesi’nin çevresinde yapılan düzenlemeler, tarihi yapılarla çevrili bir meydan kazanılması adına Belediye’nin gerçekten takdire değer bir projesi olarak karşımıza çıkıyor.

Görünen o ki, Hitit uygarlığının başkenti Hattuşa’ya sahip olmanın avantajını ve kente neler kazandırabileceğini Çorumlular daha iyi anlamaya başlamış.

ONUN MÜHRÜ

Nitekim, tarihin en önemli kadın figürlerinden Puduhepa da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor.

Çorum’un duayen gazetecisi, kadim dostum Mehmet Yolyapar, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması Kadeş’te Kraliçe Puduhepa’nın mührünün de bulunuşunu, kadın-erkek eşitliğinin ilk tarihsel belgesi olarak niteliyor. Hititler’in ele geçirdikleri kentlerin tanrılarına da saygıyla Büyük Mabet’te yer vermelerinden yola çıkarak, “Bu topraklar, barışın, kadın-erkek eşitliğinin ve inançlara saygının anavatanı” tezini heyecanla ortaya koyuyor.

Sevgili...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 61 Okunma Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 549 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar