“Pençe Harekâtı”yla ABD planına darbe

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Kuzey Irak’a gerçekleştirilen “Pençe” adı verilen harekat, askeri anlamda bölgedeki teröristlerin etkisiz hale getirilmesini içeren bir plan olma özelliğini i taşırken, aynı zamanda ABD’nin İran’a yönelik operasyonel hazırlıklarını sekteye uğratabilecek içerikte olduğu düşünülmeli.

ABD’nin, İran’a askeri baskıyı sürdürmek istediği coğrafi alanlardan birisi de şüphesiz Irak ve Irak özelinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) sahasıdır. ABD’nin Irak’ta üslenmesi ve burada asker bulundurması Irak yönetimi ile muhalefeti arasında önemli bir sorun. Bu durum ABD’yi IKBY’ne yaklaştırıyor.

ÇEKİLME, ABD PLANI

IKBY’nin, PKK’ya karşı politik manevraları dışında elle tutulur ciddi bir söylemi ve karşı duruş eylemi bulunmuyor. Bu durum, ABD’nin, IKBY bölgesindeki PKK ile olan ilişkisinde  işini kolaylaştırıyor. ABD’nin Irak’ta bulunan dokuz askeri üssünden üçünün bu bölgede olduğunu da unutmayalım.
Terör örgütünün önemli bir bölümü Suriye’den, Kuzey Irak sahasına çekildi. Bu durumu, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Araştırmalar Merkezi Başkanı, Genelkurmay eski Asayiş Şube Müdürü Kurmay Albay Ünal Atabay, SÖZCÜ’ye şöyle değerlendirdi:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar