Onların da köşeyi dönenleri var

2011 yılının mart ayında Suriye’de başlayan çatışmalar, göçler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra Fırat’ın doğusuna operasyon...

2011 yılının mart ayında Suriye’de başlayan çatışmalar, göçler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarından sonra Fırat’ın doğusuna operasyon için asker emir bekliyor. Suriye topraklarında bulunan kamplarda ve çatışma bölgelerinde YPG ve PKK’nın baskısı altında olan halkta umutsuzluk giderek artıyor.
Türkiye’nin, Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek vermesiyle batıda Afrin’den, doğuda Fırat Nehri’ne kadar uzanan bölgede oluşturulan güvenlik kuşağında yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Bunların çoğunu IŞİD ve PKK saldırılarından kaçan sığınmacılar oluşturuyor. Onlara da Türkiye’nin yardımları devam ediyor.

30’A YAKIN GRUP

Türkçe Konuşan Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, sıkça Suriye’ye gidiyor, görüşmeler yapıyor. Yavuzaslan, Suriye izlenimlerini şöyle anlattı:
“İdlib, Suriye savaşının özeti durumunda. Burada 30’a yakın gurup var. Sayısal ve silah bakımından en güçlü muhalif grup, El Kaide’nin eski Suriye kolu Nusra’nın başını çektiği Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) örgütü. Bu oluşum Birleşmiş Milletler, ABD ve Türkiye tarafından terör örgütü listesine alındı. Örgüt tarafından desteklenen Kurtuluş Hükümeti bölgede faaliyet gösteriyor.
İdlib’te Türkiye önderliğinde oluşturulan ve çeşitli ÖSO guruplarını çatısı altında toplayan Suriye Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) bulunuyor. Ahrar uş-Şam UKC’nin en güçlü gurubu durumunda. Birleşmiş Milletler verilerine göre İdlib vilayetinde yaşayan 3 milyonu aşkın Suriyeli, İdlib’e sıkışmış durumda. Türkiye’nin bölgede 12 gözlem noktası bulunuyor.

ŞAM-BAĞDAT YOLU

Şam yönetimi, Suriye’nin sayısal olarak kalabalık bölgeleriyle büyük kentleri, Akdeniz sahilini, Lübnan ve Ürdün sınırının büyük bölümü ile Suriye’nin orta kesimini kontrol ediyor. Diğer yandan pek gündeme gelmeyen Tanf’daki muhalif gruplar ile ABD askeri birlikleri 2016 yılı ortalarında Ürdün ve Irak sınırları yakınında bulunan ve tamamı çöl olan Tanf’ta bir askeri üs kurdu. Burada ÖSO bayrağı taşıyan Megavir El Tavra gurubu Amerikan askerleri tarafından eğitildi. Bölgede Şam-Bağdat karayolunu kontrol eden üste ne kadar silahlı grup olduğu bilinmiyor.
Fırat’ın doğusunda ABD destekli terör yapısı PKK/YPG 2012 yılında bölgede faaliyet göstermeye başladı. Örgüt, ülkenin kuzeydoğusundaki geniş bir alana çatışmadan, rejimin çekilmesiyle yerleşti. ABD’nin desteğindeki terör yapısı YPG, 2014 yılında IŞİD ile mücadele adı altında varlığını artırmaya başladı. IŞİD, Fırat’ın Irak sınırı yakınlarındaki Suriye çöllerinde bir iki küçük bölgede varlığını devam ettiriyor.

YOKLUK DA YOK OLMUŞ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 533 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma Son eseri: 100. Yıl Camisi ve Şehitler Anıtı oldu 15 Mart 2024 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar