O seçimler şu yüzden geçersiz sayılmadı

AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybetmesinden sonra seçime “Olağanüstü itiraz”, “Tam kanunsuzluk gerekçesiyle itirazı” sıkça duyduk....

AKP’nin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybetmesinden sonra seçime “Olağanüstü itiraz”, “Tam kanunsuzluk gerekçesiyle itirazı” sıkça duyduk. Olağanüstü itiraz, seçim sonucunu etkileyeceği gerekçesiyle yapılıyor ve itirazın da 7 gün içinde yapılması gerekiyor. İtiraz konuları ise oy verme gününde yapılan işlemleri kapsıyor. “Tam kanunsuzluk” ise kanunla düzenlenmemiştir. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçimi güvenli bir biçimde yapma görevi var. Kanuna tam bir aykırılık tespit edilirse, seçmen iradesi ortadan kaldırılıp seçim sonucunu etkileyecekse başvuru zamana bağlı olmadan daha sonra da yapılabiliyor.
AKP’nin başvurusu üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verildi. AKP, bunun bu kadar kolay olacağını bilseydi, yalnız İstanbul’la değil, diğer yerler için de başvurular yapardı. Aynı YSK, diğer siyasi partilerin itirazı için “Zamanında itirazda bulunmadınız” diye reddediyor, ama AKP olunca önceki kararlarını çöpe atıyor.

İPTALİ ÖNLEMEK İÇİN

YSK’nın 5 saat süren toplantısında üyelerin konuşup tartıştığını sanmayın. Oy kullanma yetkileri olmayan CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu ile AKP Temsilcisi Recep Özel saatlerce tartıştı. Zaman zaman üyelerden de görüş belirtenler oldu. Seçimin iptali yönünde oy kullananların sessiz kalmaları da dikkat çekiciydi. Sonuçta, YSK bugüne kadar olan içtihatlarını, kararlarını bir kenara bıraktı ve AKP’nin istediği yönde kararını verdi. Karardan sonra Yakupoğlu, CHP Genel Merkezi’ndeki toplantıya katıldı ve bundan sonra izlenecek politikalar üzerinde duruldu. Hatta, YSK’dan temsilcinin çekilmesi de bunlar arasındaydı.
YSK’da, CHP ve AKP temsilcisi arasındaki tartışma, sandık kurulu oluşturulmasına ilişkin, oy verme günü sandık başında yapılan iş ve işlemlere yapılan olağanüstü itirazlar üzerine oldu. YSK’nın, 2 Mart’ta listelerin kesinleştiği gerekçesiyle Mustafakemalpaşa, Pasinler ve üç üyeli sandık kurullarına yapılan “Tam kanunsuzluk” başvurularını reddetmesine rağmen, İstanbul seçiminde ısrarla “Olağanüstü itiraz” süreci işletildi.
Bunun anlamı, ilçe belediyeleri, belediye meclis üyeleri ve muhtarlık seçimleri ile 24 Haziran seçiminde de “Kanuna aykırı sandık kurulu oluşumu” sebebiyle, bu seçimlerin iptalinin önüne geçmekti. Çünkü “Tam kanunsuzluk” halinde; süresinde itirazda bulunma şartı yok. YSK, tam kanunsuzluk halini resen belirlediğinde konuyu inceler ve karar verir. İşte bunun önü kesildi.

ARTIK BAŞKA ŞEYE BAKILACAK

YSK’nın, kurulduğu 1950 yılından bu yana böyle bir itiraz sürecine ve böylesine siyasi bir karara imza atmadığı biliniyor. Yasaların ve yerleşik uygulamaların dışına bugünkü gibi çıkarsanız, nerede ve zaman duracağınızı bilemezsiniz. Her konuda YSK’nın, ne zaman ve nerede duracağı kestirilemez. 31 Mart kararı yasa ve yerleşik uygulamaları, yerle yeksan ettiği gibi bildik tüm seçim ezberlerini de bozdu.
Artık her seçim sonrasında kısıtlı, hükümlü, asker ve ölü seçmen arayıp, seçim sonuçlarıyla karşılaştırmanın yanı sıra yepyeni bir uygulama olacak. Kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyesi de aranacak. Böylece kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyesinin görev yaptıkları sandıklarda hiçbir usulsüzlük olmamasına rağmen, seçmen sayısı seçim sonucundaki oy farkından fazla ise o sandıklardaki tüm oylar iptal edilecek, seçmenin iradesi çöpe atılacak.

AYAKLARINA DOLANACAK

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 339 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.802 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.142 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar