O savaştan çıkarılacak dersler

Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk'ün bugünkü (22.03.2022)''O savaştan çıkarılacak dersler'' başlıklı yazısı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından ülkemizin çıkaracağı önemli dersler var. Daha savaş başlamamışken, Montrö'nün önemini kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklayan 102 amiralin uyarılarının ne kadar yerinde olduğu, savaş başlayınca daha da iyi anlaşıldı. O amirallerden Ankara'da ikamet edenler de dünden itibaren Ağır Ceza Mahkemesi'nde savunma yapmaya başladı. Haklarında istenen ceza 4 yıldan 12 yıla kadar hapis.

28 Şubat Davası'nda yaşları 74 ile 92 arasında değişen 14 emekli komutan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Terör ve organize suç örgütü elemanlarıyla Sincan-Silivri-Buca F tipi cezaevlerinde yatırılıyorlar. Şimdi de 102 amiralin hapis cezasına çarptırılması için 81 ilde 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 550 sendika, 46 federasyon suç duyurusunda bulunmuştu. Açıklamada imzası olan emekli amirallerin, mahkeme kararı olmamasına rağmen orduevi ve sosyal tesislere girişleri yasak.

ASKER GÖZÜYLE


Emekli askerlerden bir konuda görüş aldığımızda; “Aman adımı yazmayın. Arkadaşlarımızın başına gelenleri biliyorsunuz” “Tabii adımı yazabilirsiniz” diyenler de oluyor. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından ne gibi dersler çıkarılması gerektiğini sorduğum generalin adını vermeden aktarıyorum:

1- İkili, çok taraflı veya uluslararası anlaşmalar, ittifaklar ve paktlar önemlidir. Ancak güvenilecek tek kaynak ulusumuz ve onun temsilcisi olan TBMM'dir. İyi yetişmiş, liyakatli siyasi kadrolar, bürokrasi, güçlü bir ekonomi ve sağlık sistemi, bağımsız hukuk yapısı, iyi teçhiz edilmiş eğitimli silahlı kuvvetler ülkenin teminatıdır. Başka ülkelerin dostlukları elbette değerlidir ama kendi milli güç unsurlarımız ve dayanışmamız hepsinden daha değerlidir. Bu unsurların moral-motivasyonu, savaşma azim ve kararlılığı çok önemlidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 107 Okunma Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 551 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar