İşte ABD'nin yeni oyunu

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fırat’ın doğusundan çekileceğini açıklamasının ardından, ABD’nin her kademesinden yapılan değişik açıklamalarla, Fırat’ın doğusuna...

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fırat’ın doğusundan çekileceğini açıklamasının ardından, ABD’nin her kademesinden yapılan değişik açıklamalarla, Fırat’ın doğusuna ilişkin adeta “jeopolitik borsa” diyebileceğimiz senaryolar havuzu yaratıldı. Özellikle Suriye’nin Orta Fırat vadisinde, koalisyon desteğiyle devam eden IŞİD ile mücadelede; “IŞİD bitti, bitmek üzere ve yakında zafer ilan edeceğiz” şeklinde yüzlerce kez söyleme rağmen, hâlâ 600 metrekarelik bir alanda kısır döngü içerisinde devam eden operasyonlarda ne kadar samimi oldukları da tartışmalı bir hâl aldı.

IŞİD’e karşı yoğun operasyonların devam ettiği ve bu kadar yoğun çatışmaların yaşandığı iddia edilen bir sahadan, ne hikmetse ve nasıl oluyor da Avrupalı 800 IŞİD teröristi ele geçirilebiliyor? Bunu açıklamak da, anlamak da zor.

NİYET ORTAYA ÇIKTI

Donald Trump Avrupalı müttefiklerinden; “Suriye’de ele geçirdiği Avrupalı 800 IŞİD teröristini teslim alarak yargılamalarını” istedi. Genelkurmay Asayiş Dairesi eski Şube Müdürü ve 21.YY Türkiye Enstitüsü Araştırma Merkezi Başkanı emekli Kurmay Albay Ünal Atabay’a sorduk. Gelişmeleri yakından izleyen Atabay, şunları anlattı:

“Bu talebin arka planında; Fırat’ın doğusuna ve güvenli bölgeye ilişkin, ABD planının kabulü yönünde Avrupalı bazı müttefiklerine baskı oluşturma niyeti yatıyor. Çünkü, 800 IŞİD teröristinin büyük bir çoğunluğunun, bazı batılı ülkelerin özel kuvvetler komutanlıkları ya da istihbarat örgütlerinin örtülü olarak güdümünde olduğunu söyleyebiliriz. Gelinen noktada, ABD bu durumu fırsat bilerek, bazı Avrupalı ülkelerin Suriye sahasındaki örtülü faaliyetlerini koz olarak kullanmak amacıyla, IŞİD teröristleri üzerinden politik ve askeri kazanç sağlamak istiyor.

Trump’ın bu hamlesine karşılık, tüm Avrupa ülkelerinin çeşitli bahaneler ileri sürüp hep bir ağızdan, ‘Geriye kabullerine ve yargılamaya şiddetle karşı çıkmaları’ ve isteksiz davranmaları bu durumu doğrular mahiyettedir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.807 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar