İmamoğlu’nu durdurma planı

Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başlar başlamaz, belediyenin dijital verilerinin kopyalanması emrini vermesi bazı çevrelerde müthiş bir panik yarattı. Böyle bir emri...

Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başlar başlamaz, belediyenin dijital verilerinin kopyalanması emrini vermesi bazı çevrelerde müthiş bir panik yarattı. Böyle bir emri vermesinin altında son dönemde kimlere hangi çıkarlar sağlandığına ilişkin duyumdan öte somut bilgiler olması yatıyor. Ama konu hemen AKP tarafından idari yargıya taşındı. Mahkeme, yürütmenin durdurulması yani, kopyalamanın yapılmasını durdurdu. Yeni dönemin, hukuk savaşlarıyla devam edeceğinin işareti de verilmiş oldu.

Bir kamu kurumunun arşivinin dijital kopyalanması örneğini “Kozmik Oda”ya girilmesiyle yaşamıştık. Orada, belgelerin çıkarılmasına izin verilmedi. Hakim, Kadir Kayan belgeler üzerinde inceleme yaptı. Kopyası alınan belgelerin Genelkurmay karargahı dışına çıkarılmasına izin verilmemişti. Sonra, kopyaların Genelkurmay dışına çıkarılması bir kumpas sonucu gerçekleştirildi. Buna yol açanların da yargılandığını, verileri inceleyen hakimin de yurtdışına kaçtığını hatırlatalım.

SAKINCASI NE?

Belediye başkanı, belediyeyi yönetmek, temsil etmekle de yükümlüdür. İmamoğlu’nun, belgelerin kopyasını aldırmasının sakıncası var mı? Konuştuğum hukukçu, bunun bir sıkıntı yaratmayacağını belirtiyor. Ancak burada dijital verilerden neyin kastedildiği muğlak bırakılmış. Bunun içerisine doğalgaz faturasını yatıran, işyeri olan kişinin ruhsat bilgileri, belediyenin alım- satım işlemlerine kadar çok fazla konu da girebilir. Böylece yüz milyonlarca veri de elde edilebilir.

Bu kadar geniş yelpazede, işlemleri incelemek yıllar alabilir. Ayrıca yıl belirtilmediği için hangi döneme ait olan verilerin incelemesi de sorun olabilir. Bu verilerin içerisinde kişilik haklarına yönelik bilgiler de bulunabilir. Bunların yetkisiz kişilerin eline geçmesi de ileride sıkıntılı durumlara yol açabilir. Hatta, görüştüğüm hukukçular ceza soruşturmasında bile bu tarz bir talebin mahkemeler ve hakim tarafından kabul görmeyeceği inancındalar.

TARTIŞMANIN ODAĞINDA

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.807 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar