İmamoğlu ve Yavaş’ın yardımcılığına yasal engel var mı?

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, mevcut görevlerinin yanı sıra geniş yetkili Cumhurbaşkanı...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, mevcut görevlerinin yanı sıra geniş yetkili Cumhurbaşkanı Yardımcısı yapılması formülüyle, 6’lı masada kriz aşıldı. Onlar seçime katılmayacak, dolayısıyla görevlerinden istifa etmeleri de gerekmiyor. Cumhurbaşkanı yardımcılığına ne zaman başlatılacaklarına da Kılıçdaroğlu karar verecek.

Anayasa’nın 127’nci maddesinde çok küçük bir değişiklik yapılmıştı. Orada, “Bakanlar Kurulu” kaldırıldı yerine “Cumhurbaşkanı” konuldu. Bu bölüm önemli değil. Önemli olan o maddenin tamamında mahalli idarelerin kanunla düzenlenmesi ilkesinin bulunması. Buna göre belediyelerin kuruluşu, organlarının görevleri, bütün yapacağı işlemlerin kanunla düzenlenmesini öngörüyor.

KARARNAME ÇIKARILAMAZ

Anayasa’yı yine açalım. 104’üncü maddede cumhurbaşkanının yetkilerini açıklandıktan sonra “Anayasa’da, kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz” deniliyor. Maddeyi okuduktan sonra, konuyu Danıştay eski Başkanı Nuri Alan’a sordum. Şunları söyledi:

“Kanunla düzenlenmesi gerektiği açıkça...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 339 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.802 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.142 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar