HDP hakkında işte bu yüzden karar verilemiyor

Sözcü yazarı Saygı Öztürk bu hafta 'HDP hakkında işte bu yüzden karar verilemiyor' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Partilerinin grup toplantılarında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’inde gündeminde mutlaka HDP, şimdi de DEM Parti var. Bahçeli, “DEM Parti’nin 57 milletvekilinin maaşlarının kesilmesini, partiye ödenen hazine yardımının kesilmesini” istedi. Akşener ise “Adı sürekli olarak değişen ama terörist başına duyduğu sevdası bir türlü değişmeyen, sözde siyasi partinin bizim gözümüzde siyasi meşruiyeti yoktur. Bunların Gazi Meclisimizde yeri yoktur” dedi.

Davanın bir türlü sonuçlandırılmaması üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a dönük hiç de uygun olmayan ifadelerde bulunuluyor. Dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın Refah Partisi’ni kapatma davası iddianamesi sadece 11 sayfaydı. Gelelim HDP’ye.

ONBİNLERCE SAYFA 3 BİNDEN FAZLA DAVA

1-Anayasa Mahkemesince karara bağlanan siyasi parti kapatma davaları içinde nitelik ve nicelik olarak en kapsamlı davanın HDP kapatma davası olduğunu sayılarla anlatalım: Dosya kapsamında 520 farklı kişinin eylemi yer alıyor. 452 kişi hakkında siyasi yasak talep ediliyor. Bugüne dek bu davada olduğu kadar çok kişinin eylemine yer verilmiş bir kapatma davası bulunmuyor. Ayrıca anılan kişilerin her birinin soruşturma ve kovuşturma konusu olan çok sayıda farklı eylemleri bulunuyor. O davalar basit bir şekilde tanımlanacak eylemlerden çok derin araştırma ve inceleme gerektiren fiiller. Bu sebeple de hakkında dava süreci devam eden her kişinin davası (3.000’den fazla dava) incelenerek detaylı ve kapsamlı bir şekilde süreç işletiliyor.

Örneğin dosya kapsamındaki 520 kişinin içinde Kobani davasının 36 sanığı var. 36 sanıklı Kobani davası 4 yıldır sürüyor ve soruşturma evresiyle birlikte 7 yıllık bir süreç devam ediyor. Yine Hendek davalarıyla da ilgili siyasi yasaklılığı talep edilen pek çok kişiye ilişkin dava dosyası bulunuyor.

BUNUN DİĞERLERİNDEN FARKI NE?

2-HDP kapatma davasının, diğer parti kapatma davalarından farkı: Önce siyasi parti kapatma davalarına ilişkin genel bilgileri aktaralım: Genellikle daha önceki davalar yaklaşık 2-3 yıl arasında sürmüştü. Örneğin Ak Parti davasında siyasi yasak talebi yoktu, dosya kapsam olarak çok geniş değildi ve sürecin uzaması ülkenin genel istikrarını olumsuz etkileyebilirdi. Bu nedenle AK Partinin kapatma davası kısa sürede karara bağlandı.

DTP’nin kapatma davası, dosyanın tekemmülü çabuk sağlanacak nitelikte olduğu için iki yıldan kısa sürede karara bağlandı. Fazilet Partisi’nin kapatma davası da zaten kapatılan partinin devamı olma durumu söz konusu olduğundan DTP’nin kapatma davasında olduğu gibi eylem ve kişi sayısı çok az olduğundan iki yıldan önce sonuçlandırıldı. Halkın Demokrasi Partisi’ne ilişkin kapatma davası 4 yıl 2 ay, Hak ve Özgürlükler Partisi’nin kapatma davası ise 6 yıl sürdü. Ancak bu kapatma davaları sonrasında yapılan düzenlemeler de süreci yavaşlatıcı etki yapacak nitelikte. 

b- Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’da Yapılan Değişiklik: HDP’nin kapatma davası, 6216 sayılı Kanun’da yapılan değişiklikten sonra görülen ilk siyasi parti kapatma davası oldu.

2 Temmuz 2018 tarihli ve 703 sayılı KHK’nın 209. maddesi ile kanunda yapılan değişiklikle önceki kapatma davalarından farklı olarak siyasi yasağı istenenlerin de savunmalarının dikkate alınması düzenlendi. İlgili hüküm uyarınca savunma hakkının gereği olarak 520 kişiye iddianame gönderildi, kendileriyle ilgili hususlara ilişkin savunmalarını yapmaları istendi. Bu bağlamda 2-3 defa geri dönen tebligatlar veya büyükelçilikler aracılığı ile yapılan tebligatlar oldu. Kendilerinden savunma yapması istenen kişilerden bazıları, kendi davalarının lehlerine sonuçlanacağını ve bu nedenle ortada siyasi yasağa konu bir suçun kalmayacağını belirterek haklarındaki kararın bekletilmesini talep etti.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.808 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.144 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 225 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar