Hakim ve savcı yarışma programına katılsın mı?

Yargıtay Başkanlığı’na ikinci kez seçilen İsmail Rüştü Cirit, yapılan çalışmaları, ileriye dönük hedefleri anlatmayı gelenek haline getirdi. Gazetecilerle bir araya geldiği toplantılara...

Yargıtay Başkanlığı’na ikinci kez seçilen İsmail Rüştü Cirit, yapılan çalışmaları, ileriye dönük hedefleri anlatmayı gelenek haline getirdi. Gazetecilerle bir araya geldiği toplantılara Yargıtay 1. Başkanvekilleri Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdülhalik Yıldız, Hukuk Genel Kurulu Başkanı Mehmet Kürtül, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Genel Sekreter Yusuf Ziya Cenik katılıyor, alanlarıyla ilgili soruları cevaplandırıyor.

Yargıtay’ın iş yükünün bir bölümü İstinaf Mahkemelerine kaydırılmış olsa da, yükü alabildiğine ağır. İlk derece mahkemelerden kaynaklanan bazı özensizlikler de yükü artırıyor. Ceza Dairelerine 2017 yılından devredenle, 2018 yılında gelen dava toplamı 525 bine ulaşıyor. Bunlardan yıl içinde sonuçlanan 243 bin davadan 110 bini onanırken, 76 bini bozuluyor. 15 bin dosya kısmi onama, kısmi bozma olarak sonuçlanıyor. Diğerleri geri çevriliyor, reddediliyor. Ceza Genel Kurulu Başkanı Abdülhalik Yıldız, FETÖ davalarında dikkat edilen kriterlerin yeni bilgilerle arttığını belirtiyor, her olayın ince bir araştırmasının yapıldığını ekliyor.

472 GÜN GEÇİYOR  

Hukuk Dairelerinde de benzer durum yaşanıyor. Devredenlerle birlikte dosya sayısı 1 milyonu geçiyor. Daha önce haftada bir gün toplanan Hukuk Genel Kurulu, iş yükü nedeniyle haftada iki gün çalışıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca ve arkadaşları 620 bin dosyadan yıl içinde 185 binini sonuçlandırdı. Bunlar az işler değil.

İstinaf mahkemeleriyle birlikte son iki yılda Yargıtay’a gelen dosya sayısında üçte bir oranında azalma oldu. 2020 yılı sonunda hukuk dairelerindeki dosyalar çok kısa sürede sonuçlandırılacak. Ceza daireleri bakımından birikmiş iş yükünün makul düzeye ulaşması için en az iki yıla ihtiyaç var. Şu anda hukuk dairelerinde davanın ortalama görülme süresi 472, ceza dairelerinde ise 483 gün. 2020 yılında hukuk dairelerinde dava süresinin 240 günü, ceza dairelerinde ise bir yılı geçmemesi hedefleniyor.

O FARKI KAPATMAK İÇİN

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 524 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 912 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma Son eseri: 100. Yıl Camisi ve Şehitler Anıtı oldu 15 Mart 2024 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar