Eve giren polisin tutanağı geçerli mi?

Yıllarca siyasetin tam göbeğinde bulunanlar, İstanbul’da yaşanan olayın şaşkınlığını yaşıyor. Çünkü, konuya hukuki değil, siyasi olarak bakıldığını görüyor....

Yıllarca siyasetin tam göbeğinde bulunanlar, İstanbul’da yaşanan olayın şaşkınlığını yaşıyor. Çünkü, konuya hukuki değil, siyasi olarak bakıldığını görüyor. Açıklamalar da bu yönde olduğu için tartışmalar farklı yönlere kayıyor. Daha önce seçimlerde yaşanmayan durumlara da tanık olunuyor.
Hukukçu Yaşar Topçu, Adalet Partisi’nde (AP), Doğru Yol Partisi’nde (DYP) bakanlık, yöneticilik yaptı. Süleyman Demirel’in de avukatıydı. Seçimlerle ilgili itirazları o yapıyor ya da yaptırıyordu. “Ama bizim itirazlarımız şimdi yapılan itirazlara benzemiyordu” diyor.

YANLIŞ YOLDA 

İtirazlar, seçimin başladığı andan, sonuç ilan edilinceye kadar geçen süre içinde sandık kurullarının oy kullandırma ve tutanak işlemleriyle, seçim kurullarının işlem ve kararları aleyhine yapılabilir Olağanüstü itiraz ve tam kanunsuzluk hali, bu işlemlerden süresi kaçırılmış olanlar için geçerli.
Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve seçimin başlangıç tarihinden itibaren askıya çıkarılan, bir örneği de seçime katılan siyasi partilere gönderilen sandık seçmen listelerine, Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği tarihe kadar sadece seçmenlik açısından itiraz edilebilir.
İşte, süresi içinde o zaman yapılmayan itirazlar, bugün gündeme getiriliyor. Yani sandık kurullarının, seçim kurullarının işlemlerinden olmayan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’nün hazırlayıp, askıya çıkardığı sandık seçmen listelerine olağanüstü de olsa itiraz edilemez. Çünkü, doğrudan oylama ile ilgili değil.

EVE GİRME İZNİ OLMADAN  

Büyükçekmece’de polisin ev ev dolaşması inanılır gibi değil. Evlerin kapısını çalıyorlar, tutanak düzenliyorlar ama bu yasal olarak mümkün mü? Hem siyasetçi, hem hukukçu kimliğiyle Topçu, şunları anlatıyor:
“Polis tarafından evlere gidilip, insanlara hangi siyasi partiye oy verdiklerini sorması yasalarımızda yer alan konut dokunulmazlığı açısından mümkün değildir. Evlere girilmesi bir yerde arama sayılır.  Bunun için mahkemeden arama kararı çıkarılması gerekir. Bir partinin yöneticisi ‘organize suç var’ demesi üzerine, polis ‘organize suç takibi yapıyorum’ diye evlere giremez. Polis, seçmene hangi siyasi partiye oy verdiğini soramaz.”

O TUTANAKLA OLMAZ

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 545 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma Son eseri: 100. Yıl Camisi ve Şehitler Anıtı oldu 15 Mart 2024 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar