Devlet destekleri böyle heba ediliyor

Ülkemizde bölgesel kalkınma hedefi için 2006-2009 tarihleri arasında büyük umutlarla 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı kuruldu. Bunlar, bölgesel kalkınmanın güya lokomotifi olacak kuruluşlardı. Ancak, hiç de...

Ülkemizde bölgesel kalkınma hedefi için 2006-2009 tarihleri arasında büyük umutlarla 26 Bölgesel Kalkınma Ajansı kuruldu. Bunlar, bölgesel kalkınmanın güya lokomotifi olacak kuruluşlardı. Ancak, hiç de öyle olmadığı Sayıştay Başkanlığı’nın ‘2018 Yılı Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporu”nda ortaya çıktı. Görüldü ki devlet destekli projeler heba ediliyor.

Yerinde yapılan denetimlerde, bazı projelerin başarılı olarak hayata geçmesi için gerekli ön şartlar ve risklerin yeterince araştırılmadığı, bu nedenle projelerin uygulamaya sokulamadığı anlaşılıyor. Bu durum projeye aktarılan kamu kaynağının ya atıl kalmasına ya da yok olmasına neden oluyor. Üç farklı projenin sonuçlarına bakalım:

ORMAN ARAZİSİ ÇIKTI

Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin başvuru sahibi, 4 kuruluşun (Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği) ortağı olduğu 4 milyon 669 bin lira bütçeli “Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Amaçlı Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı” projesinin faaliyete geçmesi hedeflendi. 2013 yılında projeye başlandı.  2 yıllık proje süresine, 12 aylık süre uzatımı verilmesine rağmen proje tamamlanamadı.

Ajans tarafından bu proje için 1 milyon 191 bin lira destek ödemesi gerçekleştirildi. Binanın büyük kısmı tamamlandı. Proje sürecinin içinde inşaat alanının orman arazisi olduğu anlaşılmış ve gelinen aşamaya rağmen inşaat durdurulmuş, projede fiilen sürdürülemez noktaya gelinmiş. Projenin hayata geçmesi için temel gereklilik olan inşaat izinlerinin alınamama riski önceden görülüp gerekli kontroller yapılmadığından, kamu kaynağı yarım kalarak adeta çürümeye terk edilmiş. Yazık değil mi?

KUTUSU AÇILMADAN

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 340 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.804 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar