Bürokraside bunlar da oluyor

15 Temmuz darbe girişiminden sonra 93 bin kişi kamu görevinden çıkarıldı. Bunlardan yaklaşık 70 bini, bakanlıkların bünyesinde oluşturulan “itiraz komisyonu”na başvurdu. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru...

15 Temmuz darbe girişiminden sonra 93 bin kişi kamu görevinden çıkarıldı. Bunlardan yaklaşık 70 bini, bakanlıkların bünyesinde oluşturulan “itiraz komisyonu”na başvurdu. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapanların sayısı da 60 bini geçti. İç hukuk yolları kapalı olduğu için henüz göreve iade edilen olmadı.
Atılana, atılma gerekçeleriyle ilgili hiçbir resmi bilgi verilmiyor. İhraç edilenler niçin atıldıklarını bilmedikleri gibi, bunu çevresindekilere de anlatamıyor. Ancak bilinen ve söylenen Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı olduğu iddiasıdır.

KOMİSYONA ÖNEMLİ GÖREV

Olağanüstü Hal nedeniyle iç hukuk yolları kapalı olduğu için Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kamudan uzaklaştırılanların yeni umudu 7 kişiden oluşan “itiraz komisyonu” oldu. Yeni komisyonun kuruluşuyla ilgili kararnamede çok ince bir ayrıntı var.
Buna göre, herhangi bir üye hakkında başbakan tarafından soruşturma açılması halinde üyeliği sona erecek. Yani, onlar üzerinde de “soruşturma baskısı” olacak. 7 kişinin bile arkasında durulamazken, bunlardan olağanüstü görev yapması beklenecek. Eğer, bütün soruşturmalardan geçecek olan 7 kişi hakkında bile sağlıklı bir soruşturma yapılamıyor ve bunların FETÖ'cü olduğu önceden ortayla çıkarılamıyorsa diyecek söz kalmıyor.

ÇOK ZOR DURUMDA OLANLAR VAR

Yıllarca kamuda önemli görevlerde bulunanlar şimdi geçinebilmek için bulabilirse değişik işler yapıyor. Örneğin karı-koca hakimdi. Koca tutuklandı, eşi meslekten ihraç edildi. Eski kadın hakim, Sakarya'da evlere temizliğe gidiyor. Bunun gibi sayısız örnekler var. Bu yüzden, komisyonun bir an önce çalışması, haksız yere atılanların bir önce mesleklerine iadesiyle ilgili karar almalı.
Eski Diyarbakır Hakimi Ayşe Özaslan, “Eşim 7 aydır tutuklu. Dile kolay tam 208 gündür. Bırakın meslekten ihracı, bir tedbir olan tutukluluk için hangi delillerle işlem yapılıyormuş ve hangi kriterler uygulanıyormuş açıklanmalı” diyor. Asker eşi Selma Güngör de mektubunda “eşinin Güneydoğu'da çalışıp terörist yakalarken, askerinin önünde giderken kahraman, şimdi ise ‘vatan haini' deyip  tek gecede bitirildiğini, tutuklandığını” anlatıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 340 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.804 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar