Bunu da yok saydık

Terör örgütü PKK ve onun Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye karşı Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekatta, siyasi amaç terör örgütü militanlarının etkisiz hale getirilmesidir....

Terör örgütü PKK ve onun Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye karşı Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekatta, siyasi amaç terör örgütü militanlarının etkisiz hale getirilmesidir. Türkiye’nin, Suriye’de Kürtleri öldürme gibi bir niyetinin asla olmadığı ortadadır.

Her fırsatta, teröristlere karşı mücadelede Suriye devletiyle iş birliğinin gerektiğini vurguluyoruz. Dün arkadaşımız Aytunç Erkin de bu konuyu gündeme getirmişti. 20 Ekim 1998’de imzalanan “Adana Mutabakatı”, teröristlere karşı Türkiye ve Suriye’nin ortak mücadelesini öngörüyordu. Bunun daha ileri adımı da atıldı. Ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Esad’la görüşmediği için iki ülkeyi ilgilendiren bu anlaşma işlevsiz vaziyette.

KANUN BİLE VAR

2011 yılında Türkiye ile Suriye hükümeti arasında “Terör ve terör örgütlerine karşı ortak iş birliği” anlaşmasını öngören ve TBMM’ye sunulan kanun tasarısında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve tüm bakanların imzası var.

Hükümetleri adına 21 Aralık 2010’da dönemin Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Suriye adına Velid Muallim, “Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İş Birliği Anlaşması”nı imzaladı. Söz konusu anlaşma, Türkiye ve Suriye arasında 20 Ekim 1998 tarihinde imzalanan Adana Mutabakatı’nın geliştirilmesini, başta PKK olmak üzere, iki ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden terör ve terör örgütlerine karşı ortak mücadelede kapsamlı bir çerçeve oluşturulmasını hedefledi.

NELER YAPILABİLİRDİ?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 340 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.804 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar