Bulgusuz, saray raporu

Sayıştay tarafından hazırlanan denetim raporları, TBMM’ye sunulduktan ve ilgili kamu idarelerine gönderildikten sonra kamuoyuna duyuruluyor. Bu kapsamda Genel Uygunluk Bildirimi, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel...

Sayıştay tarafından hazırlanan denetim raporları, TBMM’ye sunulduktan ve ilgili kamu idarelerine gönderildikten sonra kamuoyuna duyuruluyor. Bu kapsamda Genel Uygunluk Bildirimi, Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu, Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu ve Mali İstatistikleri Değerlendirme Raporu ile kamu idarelerine ilişkin 189 adet denetim raporu, Sayıştay Başkanlığı resmi web sitesinde yayımlandı. Diğer raporlar ise süreçleri tamamlandıkça kamuoyuna duyurulacak.

Bir taraftan ülkemizde yolsuzluk, rüşvet olaylarının arttığına inanılıyor ama Cumhuriyet Savcılığı’na intikal ettirilen bu tür olayların da neredeyse “yok” denecek kadar az olduğunu biliyoruz. Ülkemizde teftiş sistemi çökertildi. Tek umut, Sayıştay’da. Ama Sayıştay, tam anlamıyla görevini yerine getiriyor mu? Getirmiyor ve bazı konularda yaptığı açıklamayla kamuoyunu yeterince aydınlatmıyor.

İSTANBUL’A AYRICALIK

Sayıştay, en küçük belediyelerle ilgili “kamu zararı” tespiti yapıp “Yargı Raporu” düzenlerken, 2015’den bu yana İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilgili yargı raporu üretmedi. Sayıştay’ın, İBB’nin hesaplarına “Olumlu” değil, “Şartlı” görüş bildirdiği, raporun “Denetim Görüşü” başlıklı 23. sayfasında yer aldı. Konuştuğum konunun uzmanları, bunun önemli bir saptama olduğunu belirtti, “Sayıştay, İBB’nin mali rapor ve tablolarına yansıyan bazı hususları uygun görmedi ve ‘Olumlu’ yerine ‘Şartlı’ görüş bildirdi. Aslında raporun en önemli ve nihai tespiti bu olmasına rağmen, konunun tartışıldığı dönemde Sayıştay tarafından yapılan basın açıklamasında bu duruma hiç değinilmedi”  hatırlatmasında bulundu.

Belediyenin AKP’de olduğu dönemde yargı raporu üretmeyen Sayıştay’ın, İstanbul’un CHP’li başkana geçtikten sonraki tutumu da kesin farklı olacaktır. Bunu da, CHP dönemine ilişkin rapor çıktığında öğreneceğiz ki, bunun için daha zaman erken.

SARAY, HATA YAPMAZ MI?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 341 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.805 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 224 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar