Bir kaybolup bir çıkan seçmenler var

16 Nisan'da yapılacak halkoylaması için “Nasıl olsa hile yapılacak, ‘hayır' çıksa bile, bu ‘evet'e dönüştürülecek. O yüzden sandığa gitmeye bile gerek yok” diyenlerin sayısı az...

16 Nisan'da yapılacak halkoylaması için “Nasıl olsa hile yapılacak, ‘hayır' çıksa bile, bu ‘evet'e dönüştürülecek. O yüzden sandığa gitmeye bile gerek yok” diyenlerin sayısı az değil. Bu tam anlamıyla bir umutsuzluk, tükenmişlik tablosu… Eğer siz sandığa gider, oyunuzu kullanır, partiler sandığa sahip çıkar, sayım sonuna kadar orada bulunur, ıslak imzalı tutanağı görür ve bunu partisine zamanında ulaştırırsa inanın sorun büyük ölçüde aşılmış olur.
Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger'in elinde önemli bilgiler var. 7 Haziran seçiminde oy kullanıp, 1 Kasım seçiminde ortadan kaybolan ya da 7 Haziran'da ortada olmayan ama 1 Kasım'da oy kullanan yüzbinlerce seçmen var. 1 Kasım'dan bugüne kadar seçmen artışı 1 milyon 264 bin… Ölenler dahil “ortadan yok olan” seçmen sayısı 1 milyon 205 bin… Daha önce seçmen olduğu düşünülen ama ortaya yeni çıkan seçmen sayısı ise 717 bini buluyor. 18 yaşını dolduran 1 milyon 52 bin de yeni seçmen var.

GERİSİ CHP'YE KALIYOR

Seçim hilelerinden söz edilince, genelde YSK'nın elindeki Seçim Sistemi'nin (SEÇSİS) ABD yazılımı ve hileye açık olduğu belirtilir. İşin doğrusu, o yazılımın ABD değil HAVELSAN şirketi tarafından yapıldığıdır. CHP'de, il ve ilçe örgütlerinin de kullandığı genel merkeze bağlı SEÇSİS ağı var. Sandık başındaki görevli de buna on-line olarak girebiliyor. Eğer sandık başlarında ıslak imzalı tutanaklar doğru alınır ve sisteme girilirse hilenin önüne geçilebiliyor. Çünkü YSK'daki bilgilerle karşılaştırılıyor.
Eğer tutanak düzenlenip imzalar atılana kadar hile yapılmasını engellediyseniz, ondan sonra yapılacak hilenin engellenmesi CHP'ye kalıyor. Aksünger, “Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Önemli olan vatandaşın sandığa gitmesini sağlamak, sağlıklı sonuç alınması, ıslak imzalı tutanağın sisteme girilmesidir. Gerisi bizim işimiz” diyor.

ÖĞRENCİLER UNUTMAYIN

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 340 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.804 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar