Basında ilk kez: İşte Uğur Mumcu tutanağı

Sözcü Gazetesi Yazarı Saygı Öztürk'ün bugünkü (25.01.2022)'' Basında ilk kez: İşte Uğur Mumcu tutanağı'' başlıklı yazısı.

Uğur Mumcu’nun otomobilinin altına patlayıcı yerleştiren Oğuz Demir, aynı zamanda Kimya Fakültesi öğrencisiydi. O, bombayı yerleştirirken, Necdet Yüksel ise gözcülük yapıyordu. Bombayı Cumartesi günü yerleştirmişti ama patladığına ilişkin hiçbir haber yoktu. “Yanlış mı yerleştirdik” diye pazar günü Oğuz ve Necdet Yüksel buluştu. Birlikte Mumcu’nun evine yaklaştılar. İşte, patlamayı da o an duydular. Merak edip kalabalığın arasına karıştılar. Polislere, “Ne olmuş, kim ölmüş abi?” diye sordular.

Olay yerinden çok mutlu ayrıldılar. Çünkü, kendilerine göre “Hedef imha edilmiş” ve amaçlarına ulaşmışlardı. Küçükesat PTT’sinin önüne geldiler. Necdet Yüksel, jetonlu telefonla, Ferhan Özmen’i aradı, “İşlem tamam” dedi. Telefonu kapattı ve oradan ayrıldılar…

“SON UMUT” DENİLDİ

1993 yılında başlayan siyasi cinayetler ülkede panik yaratıyor, “Sıra kimde?” konuşmaları yapılıyordu. Uğur Mumcu’nun öldürülmesinden sonra ünlü bir yazar, sıranın kendisine geldiğinden emindi. İstanbul’da bir yazar, evinin duvarlarını bombalı saldırıya karşı güçlendiriyor, o günlerde araçlara zırh yaptırılıyor, olanlar da takviye ettiriyordu.

Saadettin Tantan’ın İçişleri Bakanlığı'nda, farklı uygulamalar başlıyor, kaçakçılık, organize suçlar, daha önce yaşanan terör olaylarından aydınlatılamayanların üzerine kararlı bir biçimde gidiliyordu. Operasyon adı basında “Umut” diye geçti ama gerçekte operasyonun adı “Son Umut”tu. Yöneten İstihbarat Dairesi Başkanı Kazım Abanoz'du.

HER TÜRLÜ EĞİTİM

Yıllardır çözülemeyen olayların çözüleceği de pek sanılmıyordu. Bir teröristin Hizbullah örgütüne girmek için verdiği özgeçmiş, önemli bir başlangıç oldu. Selam Tevhid Örgütü yavaş yavaş ortaya çıkıyordu. Bazıları belki bu yapıyı küçümsüyor olabilir. Adı geçen militanlarının çoğu İran'ın Kum kentinde eğitim görmüştü. Takipten kaçma-kurtulma eğitimleri, yakın dövüş, aracın kontak sistemine bağlı ateşleme sistemini, dalgıçlık eğitimini de öğrenmişlerdi.

İşte o bombacılardan birisi de Oğuz Demir'di. Bu kişi ayrıca uzak doğu sporları eğitimi de almıştı. Ankara'nın Sincan ilçesinde bu grubun patlayıcıları da ele geçirilmişti. Ankara İstihbarat Şubesi ekipleri yakın takipteydi. Oğuz Demir'in, Sincan'da, örgüt bağlantılı buluşmaya gideceğini öğrenmişlerdi. Çevrede önlem almışlardı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bu teröristler, düğmeye basılmasını mı bekliyor? 27 Mart 2024 | 533 Okunma Mağdurlar ve emekliler dip dalgası geliyor 22 Mart 2024 | 913 Okunma Lütfü Savaş: Benim seçime harcayacak param yok ki, başkasına nasıl vereyim? 20 Mart 2024 | 425 Okunma Genelkurmay belgelerine göre o sayı asla öyle değil 19 Mart 2024 | 1.085 Okunma Son eseri: 100. Yıl Camisi ve Şehitler Anıtı oldu 15 Mart 2024 | 464 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar