Barzani, baba vasiyetini unuttu mu?

1992 yılının ekim ayıydı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ile Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özgen, devletin bilgisi dahilinde bazı görüşmelerde bulunmak için helikopterle...

1992 yılının ekim ayıydı. Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis ile Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özgen, devletin bilgisi dahilinde bazı görüşmelerde bulunmak için helikopterle Erbil’e gidiyordu. ABD, bu ziyareti istemiyordu. Gidişlerini engellemek için her şeyi yaptı. Hatta iki komutan helikopterle giderken, Irak hava sahasında ABD uçaklarınca taciz uygulandı. Helikopter düşme tehlikesi atlattı.
Orgeneral Bitlis ve Korgeneral Özgen, Mesut Barzani’nin evinde misafir olarak kaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından daha önce gerçekleştirilen, Barzani’nin de o dönem desteklediği sınır ötesi harekatın değerlendirmeleri yapıldı. Barzani, PKK’yla mücadele ederken verdiği kayıplardan söz etti, PKK’yla sonuna kadar mücadeleye kararlı olduğunu, Türkiye’nin arkalarında durmasının kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.

TABLONUN ÖNÜNDE BABA VASİYETİ

Necati Özgen, büyük boy yağlı boya tablodaki kişiyi hemen tanıdı. Mesut Barzani, babasının tablosuna baktıktan sonra “Paşam size bir şey söyleyeceğim” dedi. Özgen’le aralarında şu konuşma geçti:
– PKK’yla mücadele konusunda hep Türkiye’nin yanındayım, yanında olmaya devam edeceğim.
– Çok memnun oldum. Bunu harekat sırasında gösterdiniz. Hep böyle olmanızı biz de istiyoruz.
– Babamın, Türkiye’yle ilgili vasiyetini uyguluyorum.
– Babanızın, uygulanmasını istediği vasiyeti neydi Mesut Bey?
– Babam, “Türkiye’yle, Türk milletiyle, devletiyle asla kötü olmayın. Hep iyi ilişkiler içinde olun. Türkiye, bize her dönemde yardımcı oldu. Onlara sakın karşı gelmeyin” dedi.
– O zaman babanın yolundan git ve vasiyetini yerine getir. Sizden isteğimiz budur.
– Ben her zaman Türkiye’nin yanında olmaya devam edeceğim.
Necati Özgen bu konuşmadan çok memnun olmuştu. Zaten Barzani’yle sorun yaşamıyorlardı. PKK’nın Kuzey Irak’ta barınmaması için Barzani de o günlerde elinden geleni yapıyordu. Mücadele sırasında şehitler veriyor, yaralıları oluyordu. Türkiye, PKK’lıların sınırı geçmelerini engellemek için Irak topraklarında 35 karakol yaptırdı, karakolları, peşmergeleri silahla donattı.
Özgen, Barzani’nin o günlerde Türkiye’nin hemen her isteğini yerine getirdiğini, ilk kez komutan düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin onları da son derece memnun ettiğini hatırlatıyor. Bugünün Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin de yüzbaşı rütbesiyle Asayiş Kolordu Karargahı’nda görevliydi. Kuzey Irak’la ilgili görüşmeleri, gelişmeleri yakından bilen bir isimdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Deprem bölgesindeki “Kayıp” seçmenlerden 22 bin 46’sı adına oy kullanıldı 09 Nisan 2024 | 340 Okunma Menzil’in oyu nereye gitti? 05 Nisan 2024 | 5.804 Okunma Memura, bayram öncesi maaş ödenecek mi? 03 Nisan 2024 | 1.143 Okunma Bu noktaya gelmek kolay olmadı 02 Nisan 2024 | 1.155 Okunma AA, 2 bin 500 kişiyle veri toplayacak 29 Mart 2024 | 222 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar