Yunanistan kurtuluyor mu?

İflasın eşiğine gelen Yunanistan’ın son dakikada sunduğu 11 sayfalık bir plan, havayı değiştirdi. Başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa Birliği’nin ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin dahil olduğu...

İflasın eşiğine gelen Yunanistan’ın son dakikada sunduğu 11 sayfalık bir plan, havayı değiştirdi. Başbakan Aleksis Çipras’ın Avrupa Birliği’nin ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin dahil olduğu kreditörlere ilettiği yeni reform programı sayesinde, ekonomik çöküntüden kurtulacağa benziyor.
AB ülkeleri liderleri ve IMF yöneticileri şimdi bu planın esasları üzerinde varılabilecek teknik anlaşmanın ayrıntıları üzerinde çalışıyorlar.
Bu anlaşmanın gerçekleşmesi halinde Yunanistan IMF’ye bu ayın son günü ödemesi gereken 1.6 milyar euro’luk borç taahhüdünü yerine getirebilecek.
Aslında Yunanistan’ın IMF’ye şu sırada borcunu ödeyecek takati yok. Yunan hazinesi tamtakır, Yunan halkı perişan. Çipras hükümeti “borcunu borçla ödemek” zorunda.
Borcu borçla ödemek
Yunanistan Almanya’nın ve diğer bazı Avrupa ülkelerinin başını çektiği kreditörlerden bu dönem için 7.2 milyar euro’luk bir borç dilimi konusunda anlaşmıştı. Ancak Yunan ekonomisinin son zamanlarda hiçbir düzelme kaydetmemesi, aksine giderek uçuruma doğru sürüklenmesi karşısında kreditörler bu fonu “serbest” bırakmamayı ve Çipras yönetiminin daha sıkı tasarruf politikaları uygulamasını beklemeyi kararlaştırdılar.
Bu arada IMF’ye 1.6 milyar euro borcun ödenmesi tarihi geldi çattı. Tek bir çare kalmıştı: AB’nin fonunu kullanarak bu borcu ödemek. İşte Çipras bunu sağlayabilmek için, yeni tasarruf tedbirlerini içeren reform planına -bir cankurtaran simidi gibi- sarıldı.
Yeni plan, özellikle Almanya ve diğer kreditör ülkelerin ısrarla Yunanistan’dan talep ettikleri bir dizi mali tedbiri içeriyor. Örneğin yüksek ciro yapan işyerlerinden daha fazla vergi alınacak, birçok ürün üzerindeki KDV oranları artırılacak, varlık üzerinde yeni vergiler konacak vs...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar