Yunan halkı “Çipras’la yola devam” dedi

Geçen ağustosta Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yılın ikinci erken seçimine karar verdiğinde kendine göre bir gerekçesi ve umudu vardı.Gerekçe şuydu: Çipras çetin müzakerelerden sonra...

Geçen ağustosta Yunan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yılın ikinci erken seçimine karar verdiğinde kendine göre bir gerekçesi ve umudu vardı.
Gerekçe şuydu: Çipras çetin müzakerelerden sonra, kreditör güçlerle (AB ve IMF ile) daha önceki vaatlerine ters düşen bir “kurtarma paketi”ni kabul etmek zorunda kalmıştı. Bu anlaşmayla, Yunan halkının kemerleri daha da sıkması gerekecekti.
Çipras’ın başında bulunduğu SYRİZA partisinde ciddi bir çatlak oluşmuş, bir kısım milletvekillerinin istifası sonucunda iktidar Meclis’teki çoğunluğunu kaybetmişti.
Bu durumda Çipras’ın gene bir erken seçimle halktan “yola devam” yetkisini istemesi, aslında demokratik -ve etik- bir davranıştı. Ama bu, aynı zamanda riskli bir kumardı da. Halk SYRİZA’ya yeterli oy vermediği takdirde, bu Çipras’ın siyasi kariyerinin de sonu demek olacaktı... Ama Çipras bu riski göze almayı uygun gördü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar