Yeni Kıbrıs gerçekleri

Neyse ki medya yoluyla yapılan tartışmalar bir telefon konuşmasıyla sona erdi ve iş tatlıya bağlandı...KKTC’de Mustafa Akıncı’nın yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinin bütün dünyada olumlu...

Neyse ki medya yoluyla yapılan tartışmalar bir telefon konuşmasıyla sona erdi ve iş tatlıya bağlandı...
KKTC’de Mustafa Akıncı’nın yeni Cumhurbaşkanı seçilmesinin bütün dünyada olumlu karşılandığı bir ortamda, Ankara ile Lefkoşa arasındaki “anavatan-yavru vatan” polemiğinin durup dururken gerginliğe yol açması, büyük bir talihsizlik olurdu.

Sonuçta meselenin kapanmış olması sevindirici. Ancak bu tartışmanın bir iz bırakmaması ve bu tür retoriğin tekrarlanmaması önemli. Bunun için de -kızgınlıkla acele tepki göstermekten vazgeçmenin dışında- Kıbrıs’la ilgili yeni gerçekleri dikkate almak gerek. Nedir bu gerçekler?

***
1) KKTC’de Cumhurbaşkanı seçimlerinde, bağımsız aday Mustafa Akıncı yüzde 60.5 oyla seçildi. Sandıktan çıkan ve milli iradeyi temsil eden bu sonuca saygı göstermek gerek. Akıncı sol cenahtan gelen, yenilikçi, barışçı, çözüm yanlısı bir politikacı olarak tanınır. Kampanyasını “değişim” sloganıyla yürüttü. Sonuç, halkta değişim ve çözüm yönünde güçlü bir iradenin bulunduğunu gösterdi.
2) Akıncı’nın işbaşına gelmesi, Rum kesiminde ve uluslararası camiada iyi karşılandı, yeni liderin şahsında Türk tarafının imajı yükseldi. Tüm bu noktada Türkiye’den onu küçük düşüren sözlerin gelmesi, bir çelişki.
3) KKTC Kıbrıs Rum devleti karşısında eşitlik sağlamak üzere bağımsız bir devlet olarak kuruldu. Ankara bu statüyü tanıyan tek ülke... Akıncı’nın “yavru vatan- anavatan” ilişkisi konusundaki söylemi, aslında Ankara’ya bir meydan okumaktan çok, Kıbrıs Türklerinin daha bağımsız hareket etmek ve kendi ayakları üzerinde durmak arzusunun bir ifadesidir. Bu da, bir “Kıbrıslı Türk kimliği” duygusunun güçlendiği realitesini ortaya koymaktadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar