Türk kamuoyu dış meselelere nasıl bakıyor?

Kadir Has Üniversitesi’nin her yıl düzenlediği “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın dün açıklanan 2015 sonu raporunun dış politika bölümü ilginç ve...

Kadir Has Üniversitesi’nin her yıl düzenlediği “Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın dün açıklanan 2015 sonu raporunun dış politika bölümü ilginç ve düşündürücü tespitleriçeriyor.

Türkiye’nin 26 ilinde aralık ayında yapılan bu kapsamlı kamuoyu araştırmasının en dikkat çekici yanı, bu kez alınan sonuçların önceki yıllara göre bazı önemli farklılıklar göstermesidir. Böylece Türk halkının da küresel ve bölgesel yeni gelişmelere ayak uydurma eğilimi gözleniyor.

“Rus tehdidi”

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, vatandaşın tehdit algısındaki değişikliktir. Artık “sokaktaki adam” Türkiye için en büyük tehdidin Rusya’dan geldiği kanısında.

Yıllar boyunca tehdit listesinin başında İsrailve ABD geliyordu. Şimdiki tespitlere göre, halkın yüzde 64’ü Rusya’yı, yüzde 59’u İsrail’i, yüzde 47’si Suriye’yi, yüzde 39’u da ABD’yi tehdit kaynağıolarak görüyor.

Rusya’ya karşı halkın olumsuz eğiliminin nedenini anlamak zor değil. Ancak krize yol açan uçak olayı konusunda kamuoyunun yaptığı değerlendirme dikkat çekici. Uçağın düşürülmesini destekleyenlerin oranı yüzde 62, desteklemeyenlerin ise yüzde 36. Destekleyenlerin yüzde 78’inin argümanı Türkiye’nin sınırlarını koruduğu, karşı çıkanların (yüzde 45’inin) kanısı ise Türkiye’nin haksız duruma düştüğü yönündedir.

Batı’ya yöneliş

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar