Trump nasıl bir başkan olacak?

Kimi yeni umut ve beklen-tilerle, kimi de kuşku ve korkuyla Donald Trump’ın nasıl bir başkan olacağını soruyor... Kimi sokaklara dökülüp “Trump benim başkanım değil” sloganıyla gösteri yapıyor, kimi...

Kimi yeni umut ve beklen-tilerle, kimi de kuşku ve korkuyla Donald Trump’ın nasıl bir başkan olacağını soruyor... Kimi sokaklara dökülüp “Trump benim başkanım değil” sloganıyla gösteri yapıyor, kimi de “Trump’a şans tanımalı” diyor.

Amerikan halkı sandıktan çıkan yeni bir başkan konusunda hiç bu kadar kutuplaşmamıştı.

Eğilimleri ne olursa olsun şimdi bütün Amerikalılar -ve de bütün dünya- yeni Başkan’ın “seçim kampanyasındaki Trump”mı, yoksa “Beyaz Saray’daki Trump” mı olacağını merak ediyor.

Diğer bir deyişle, Trump kampanya sırasındaki vaatlerini yerine getirmeye yönelik politikalar mı izleyecek, yoksa özellikle tartışmalı konularda daha esnek mi davranacak?

Seçim retoriği

Genelde Amerika’da veya diğer ülkelerde seçimler sırasında söylenenlerin çoğunun yönetime geldikten sonra rafa kalktığı bilinen bir gerçektir. Çok kimse şimdi bunun Trump için de söz konusu olduğu kanısında.

Nitekim Trump’ın son iki üç günde söyledikleri daha esnek ve uzlaşıcı bir tutumun işareti sayılıyor.

Trump başta protesto gösterilerine kızıyordu, şimdi buna katılanlara daha hoşgörülü davranıyor... Seçim kampanyasında Meksika sınırına göçü engelleyecek boydan boya bir duvar çekeceğinden söz ediyordu. Şimdi kısmen tel örgülerin bu işi göreceğini söylüyor... Irkçı ifadeler kullanan bazı yardımcılarına kızıyor ve kendisinin bütün Amerikalıları kucaklamak ve birleştirmek istediğini belirtiyor...

Tabii Trump’ın hangi meselelerde seçim konuşmalarından ne kadar geri adım atacağını söylemek için zaman henüz erken. Muhakkak ki bazı esneklikler gösterecek; ama bu kendi sağcı çizgisinden ayrılacağı anlamına da gelmez...

Yönetim pratiği

ABD’de başkanın kendi başına her istediğini yapamadığı, sisteme ve “kurulu düzen”e de tabi olduğu biliniyor. Bunun Trump için ne kadar geçerli olacağı önemli bir soru işareti.
Bu seçimlerde Trump’ın Cumhuriyetçi Partisi Kongre’nin iki kanadında, yani Senato ile Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etti. Bu, Trump’ın Kongre üzerindeki etkisinin daha güçlü olacağı anlamına gelir.

Ne var ki ABD’de “parti disiplini” diye bir anlayış yoktur. Bazı konularda başkan mensup olduğu parti grubunun muhalefetiyle de karşılaşabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar