Sınırsız göç

Yazılarımıza ara verdiğimiz kısa bir tatil sırasında dünya aktüalitesine hâkim olan başlıca konu, Avrupa’ya yönelik yoğun mülteci akını oldu. Bodrum sahiline vuran Suriyeli minik Aylan’ın...

Yazılarımıza ara verdiğimiz kısa bir tatil sırasında dünya aktüalitesine hâkim olan başlıca konu, Avrupa’ya yönelik yoğun mülteci akını oldu.

Bodrum sahiline vuran Suriyeli minik Aylan’ın cansız bedeninin fotoğraflarıyla yeni bir boyut kazanan göç krizi Avrupa başta olmak üzere uluslararası toplumun gündeminin başında yer almaya devam ediyor.

Artık bu sorun bütün dünyanın en büyük dertlerinden biri. Zira Ortadoğu başta olmak üzere Asya’dan ve Afrika’dan kaynaklanan kitlesel göç akını iki anlamda “sınırsız”.

Birincisi, bu göç hareketi coğrafi hudutlar anlamında sınır tanımıyor. İkincisi, yabancı ülkelerdeki sığınma süresi bakımından belirli bir “limit” içermiyor.

Hudutlar açısından
Yakın geçmişte özellikle savaşların yol açtığı büyük göç hareketleri olmuştur. Ancak bu seferki göç dalgası farklı özellikler taşıyor.

Özelliklerden biri, ülkelerini siyasi veya ekonomik nedenlerle terk edenlerin, mülteci olarak kabul edilmek istedikleri ülkelere ulaşmak için, bütün sınırları zorlamalarıdır. Örneğin Almanya ve İsveç gibi favori ülkeler için Türkiye-Yunanistan-Makedonya-Sırbistan-Macaristan-Avusturya-Danimarka parkuru tercih ediliyor ve bütün bu ülkelerin sınırları da aşılmaya çalışılıyor.

Oysa bu ülkelerin bazısı, mültecilerin “illegal” şekilde kendi topraklarından geçmelerini istemiyor. Mesela Macaristan, Sırbistan’la 175 kilometrelik sınırını tel örgüyle kapattı. Danimarka İsveç’e gitmek isteyenlerin kendi sınırlarını zorlamaması için, demiryolu bağlantısını kesti...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kötü gün dostları 27 Eylül 2021 | 131 Okunma Merkel’siz Almanya nasıl olacak? 25 Eylül 2021 | 204 Okunma Türkiye’nin BM atılımı 18 Eylül 2021 | 249 Okunma 11 Eylül dersleri! 11 Eylül 2021 | 284 Okunma Afganistan’da ‘yeni düzen’sizlik! 04 Eylül 2021 | 292 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar